ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2019 20:23 EET

Αναφορές για ρωσικά αεροπλάνα με στρατιώτες στη Βενεζουέλα

Ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ Καράκας και Μόσχας.

Reuters

Δύο αεροπλάνα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκαν στο κεντρικό αεροδρόμιο της Βενεζουέλας το Σάββατο, μεταφέροντας στη χώρα έναν Ρώσο αξιωματούχο και περίπου 100 στρατιώτες, σύμφωνα με ντόπιο δημοσιογράφο, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ Καράκας και Μόσχας.

Μια ιστοσελίδα παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας έδειξε πως δύο αεροπλάνα είχαν απογειωθεί από ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο με προορισμό το Καράκας την Παρασκευή, και άλλο ένα site έδειξε πως ένα αεροπλάνο έφυγε από το Καράκας την Κυριακή.

Οι αναφορές αυτές έρχονται τρεις μήνες αφού οι δύο χώρες πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις σε έδαφος της Βενεζουέλας, τις οποίες ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποκάλεσε απόδειξη της σύσφιξης των σχέσεων, αλλά η Ουάσινγκτον καταδίκασε ως ρωσική διείσδυση στην περιοχή.

Ο δημοσιογράφος Χαβιέ Μαγιόρκα έγραψε στο Twitter το Σάββατο πως το πρώτο αεροπλάνο μετέφερε τον Βασίλι Τονκοσκούροφ, επιτελάρχη του στρατού ξηράς, προσθέτοντας ότι το δεύτερο ήταν ένα μεταγωγικό αεροπλάνο με 35 τόνους υλικού.

Ένα επιβατηγό Ilyushin IL-62 και ένα Antonov AN-124 έφυγαν για το Καράκας την Παρασκευή από το αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι, σταματώντας καθ’οδόν στη Συρία, σύμφωνα με το Flightradar24.

Το μεταγωγικό έφυγε από το Καράκας το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με το Asdbexchange, άλλη μια ιστοσελίδα παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα γιατί τα αεροπλάνα έφτασαν στη χώρα. 

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει βαριές κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας του ΟΠΕΚ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία, και έχει καλέσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να τον εγκαταλείψει. Ο Μαδούρο αποκήρυξε τις κυρώσεις ως παρεμβατισμό από τις ΗΠΑ και κέρδισε τη διπλωματική στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας. 

Ο Μαδούρο είπε την Τετάρτη πως η Ρωσία θα έστελνε «την επόμενη εβδομάδα» φάρμακα στη Βενεζουέλα, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα κατέφθαναν, προσθέτοντας πως η Μόσχα είχε στείλει τον Φεβρουάριο 300 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, 

Η Βενεζουέλα είχε μπλοκάρει τον Φεβρουάριο ένα κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, που ήταν σε συντονισμό με την ομάδα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊντό, περιλαμβανομένων προμηθειών από τις ΗΠΑ, εμποδίζοντας την είσοδό του από τα σύνορα με την Κολομβία.