ΔΙΕΘΝΕΣ
08/04/2015 16:02 EEST

Ρωσία: Ο πράκτορας Λιβτινένκο αυτοκτόνησε «κατά λάθος» δήλωσε ένας εκ των βασικών υπόπτων για τη δολοφονία του

ASSOCIATED PRESS
Russian businessman Dmitry Kovtun attends a press conference at Interfax headquarters in Moscow, Russia, Wednesday, April 8, 2015. One of the main suspects in the poisoning of ex-Russian agent Alexander Litvinenko says he will be willing to testify at an inquiry into the death if he is given “core participant” status. Dmitry Kovtun told reporters on Wednesday he would like to use this status to ask the judge to consider the evidence that he believes proves his innocence. (AP Photo/Pave

Ένας από τους βασικούς υπόπτους για το θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, που πέθανε το 2006 στο Λονδίνο, ο επιχειρηματίας Ντμίτρι Κόβτουν, υποστήριξε σήμερα πως ο Λιτβινένκο δεν δολοφονήθηκε αλλά δηλητηριάστηκε από μόνος του «κατά λάθος».

Σημειώνεται πως ο Ρώσος επιχειρηματίας, Ντμίτρι Κόβτουν, δεν μπορεί να βγει εκτός της Ρωσίας, καθώς σε βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Καταζητείται από τη βρετανική αστυνομία που θεωρεί τον ίδιο, καθώς και έναν πρώην πράκτορα, τον Αντρέι Λουγκοβόι ως κύριους υπόπτους για τη δολοφονία του Λιτβινένκο, που ήταν επίσης πράκτορα.

Το θύμα πιστεύεται πως σκότωσαν ρίχνοντας πολώνιο 210 στο τσάι του, μια εξαιρετικά τοξική ραδιενεργό ουσία, που είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί.

Μιλώντας σε Ρώσους δημοσιογράφους , ο Κόβτουν ισχυρίστηκε πως ο Λιτβινένκο ήταν ήδη άρρωστος, πριν τον συναντήσει σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.

«Ο Λιτβινένκο μου είπε ότι δεν μπορούσε να φάει τίποτε γιατί την προηγούμενη νύχτα έκανε εμετό και αναγκάστηκε να καλέσει ασθενοφόρο», δήλωσε και συνέχισε αναφέροντας πως «Αυτό αποδεικνύει την αθωότητά μας, αποδεικνύει ότι είχε ήδη έρθει σε επαφή με το πολώνιο, ίσως ακόμη και πολλές ημέρες πριν από τη συνάντησή μας».

Το κύριο ερώτημα, κατά τον Ρώσο επιχειρηματία είναι «πού βρήκε το πολώνιο» ο Λιτβινένκο, καθώς είναι πεπεισμένος πως «ο Λιτβινένκο είχε στην κατοχή του πολώνιο, χωρίς καν να το ξέρει».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ντμίτρι Κόβτουν έχει δηλώσει πρόθυμος να καταθέσει για την υπόθεση, αρκεί να του παραχωρηθεί πρόσβαση στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η βρετανική αστυνομία.

Σε περίπτωση που η πρόταση του γίνει δεκτή, προβλέπεται να καταθέσει στις 27 Ιουλίου μέσω βιντεοκλήσης, δίχως να βγει από την χώρα του.

Υπενθυμίζεται δε πως σε επιστολή που είχε συντάξει ο Λιτβινένκο λίγο πριν τον θάνατο του, είχε κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, πως έχει διατάξει τη δολοφονία του, με τη Μόσχα να διαψεύδει κατηγορηματικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)