Σαουδική Αραβία: Πρίγκιπας πλήρωσε 1 δισ. δολάρια για να βγει από τη «χρυσή φυλακή». Θέλουν να συγκεντρώσουν 100 δισ. δολάρια

Σαουδική Αραβία: Πρίγκιπας πλήρωσε 1 δισ. δολάρια για να βγει από τη «χρυσή φυλακή». Θέλουν να συγκεντρώσουν 100 δισ. δολάρια

Το Ritz Carlton στο Ριάντ, γνωστό για τη βασιλική περιποίηση που προσφέρει στους φιλοξενούμενους του βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των διεθνών Μέσων λόγω ενός τολμηρού ελιγμού του φιλόδοξου Σαουδάραβα πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου ο οποίος ξεκινώντας μία εκστρατεία κατά της διαφθοράς προχώρησε στη σύλληψη πριγκίπων, πρώην υπουργών και πανίσχυρων επιχειρηματιών, ωστόσο αντί για κάποια φυλακή, τους οδήγησε στο πολυτελές ξενοδοχείο.

Η 4η Νοεμβρίου ήταν η μέρα έναρξης της εκστρατείας με περισσότερα από 200 άτομα ανάμεσα στα οποία 11 πρίγκιπες, πρώην πολιτικοί και επιχειρηματίες οδηγήθηκαν με τη βία στη «χρυσή φυλακή» του πεντάστερου ξενοδοχείου. Αν και δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για τις ταυτότητες των συλληφθέντων, όπως τονίζει το BBC,γρήγορα άρχισαν να κυκλοφορούν τα ονόματα ατόμων με ιδιαίτερα υψηλό προφίλ όπως ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ το ύψος της περιουσίας του οποίου εκτιμάται από το περιοδικό Forbes ότι ανέρχεται σε 17 δισ. δολάρια και είναι γνωστός για τα μερίδιά του στην Citigroup και σε άλλες κολοσσιαίες δυτικές εταιρείες όπως η Twitter, η Apple και τα ξενοδοχεία Four Seasons και Savoy.

Bloomberg via Getty Images

Ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα συμπεριλαμβανόταν και αυτό του πρίγκιπα Μίτεμπ μπιν Αμπντάλα γιου του πρώην βασιλιά Αμπντάλα που κάποτε θεωρούνταν υποψήφιος για τον θρόνο και ηγούνταν της Εθνικής Φρουράς.
Ωστόσο, οι πόρτες το ξενοδοχείου άρχισαν να ανοίγουν για εκείνους που καταφέρνουν να αποδείξουν την αθωότητά τους ή για εκείνους που δέχονται να προχωρήσουν σε κάποιο οικονομικό συμβιβασμό. Σε μία τέτοια διευθέτηση συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα και ο πρίγκιπας Μιτέμπ ο οποίος προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος κατέβαλε το ποσό του 1 δισ. δολαρίων.

Philippe Wojazer / Reuters

Στα 65 του χρόνια ο γιος του βασιλιά Αμπντάλα που πέθανε το 2015 ήταν ο γαλαζοαίματος με την μεγαλύτερη επιρροή που βρέθηκε να κρατείται υπό τις εντολές μίας νεοσυσταθείσας επιτροπής κατά της διαφθοράς της οποίας ηγείται ο 32χρονος ξάδερφος του, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ενδεικτικό του τρόπου δράσης του Σαλμάν είναι το γεγονός, ότι ο πρίγκιπας Μιτέμπ που ήταν υπουργός της Εθνικής Φρουράς, της ελίτ δηλαδή των δυνάμεων ασφαλείας που αποστολή της ήταν η προστασία των βασιλικών ηγετών, απολύθηκε λίγες μόλις ώρες πριν την κράτησή του.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα έχουν κληθεί για ανάκριση 208 άτομα, ωστόσο όπως εξηγεί το BBC κανένα όνομα από αυτά δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρχές, ενώ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και πληροφορίες σχετικά με το κατηγορητήριο στο οποίο πιστεύεται ότι δεν έχουν πρόσβαση και οι δικηγόροι των κατηγορούμενων.

Ο Μιτέμπ πάντως φέρεται να κρατήθηκε στο Ritz-Carlton μαζί με τον αδερφό του τον πρίγκιπα Τουρκί μπιν Αμπντάλα, έναν πρώην κυβερνήτη της επαρχίας του Ριάντ, τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, τον Αμάρ αλ-Νταμπάχ πρώην επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και τον επικεφαλής του Βασιλικού Δικαστηρίου.

GIUSEPPE CACACE via Getty Images

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, περίπου το 1% των κατηγορούμενων είναι σε θέση να αποδείξει την αθωότητά του, ενώ ένα 4% αναφέρει ότι δεν είναι διεφθαρμένοι και θέλουν να φτάσουν την υπόθεσή τους στο δικαστήριο.

Από την πλευρά του ο πρίγκιπας Μοχάμεντ χαρακτήρισε «γελοίους» τους ισχυρισμούς των αναλυτών ότι η εκστρατεία του ήταν μία προσπάθεια να λάβει εξουσία σημειώνοντας ότι πολλοί από τους κρατούμενους είχαν δηλώσει δημόσια της υποταγή τους σε αυτόν όταν ο ο 81χρονος πατέρας του Βασιλιάς Σαλμάν τον όρισε τον περασμένο Ιούνιο διάδοχο του θρόνου.

Ο 32χρονος πρίγκιπας ελπίζει ότι μέσω αυτής της εκστρατείας κατά της διαφθοράς θα ανακτήσει αρκετά από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα έχουν καταχραστεί μέσω συστηματικής διαφθοράς και υπεξαίρεσης επί αρκετές δεκαετίες.

FAYEZ NURELDINE via Getty Images

Κοιμούνται στο έδαφος πάνω σε στρώματα

Στο μεταξύ λίγες μόλις μέρες μετά τη σύλληψη των ισχυρών αντρών, η Daily Mail έφερε στη δημοσιότητα φωτογραφία στην οποία αναφέρει ότι απεικονίζονται οι συλληφθέντες να κοιμούνται αντί σε σουίτες, σε στρώματα που έχουν τοποθετηθεί στο πάτωμα μίας από τις πολυτελείς αίθουσες του πεντάστερου ξενοδοχείου.

Όπως αναφέρει η βρετανική ταμπλόιντ, η φωτογραφία διέρρευσε από πηγές της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και σε αυτή απεικονίζεται ανάμεσα σε άλλους και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ.

Δείτε σε βίντεο πώς κρατούνταν οι πρίγκιπες

(Με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή