Σαουδάραβας κληρικός λέει ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται πλέον να κυκλοφορούν με αμπάγια

Οι γυναίκες από τη Σ. Αραβία δεν χρειάζεται να φορούν την αμπάγια, τη φαρδιά μακριά μαύρη ρόμπα για να καλύπτουν το σώμα τους όταν κυκλοφορούν έξω, είπε ανώτερος κληρικός.

Η πρώτη αυτή αναφορά από ένα ανώτερο θρησκευτικό πρόσωπο δείχνει τη νέα, πιο φιλελεύθερη άποψη που υποστηρίζει ο πρίγκιπας διάδοχος του Σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

«Πάνω από το 90% θεοσεβούμενων Μουσουλμάνων γυναικών στον Μουσουλμανικό κόσμο δεν φορούν αμπάγια», είπε ο σεΐχης Αμπντουλάχ αλ-Μουτλάκ, ενός από τους ανώτερους κληρικούς στο σουνιτικό βασίλειο. «Επομένως δεν πρέπει να τις υποχρεώνουμε να τις φορούν», συμπλήρωσε, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Η Σ. Αραβία έχει μερικούς από τους αυστηρότερους περιορισμούς για γυναίκες. Η κυβέρνηση δεν είπε αν θα αλλάξει το νόμο, ωστόσο αυτό είναι το πρώτο βήμα, όπως ήρθε από ανώτατο θρησκευτικό πρόσωπο.

Το σχόλιο του σεΐχη Μουτλακ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων πολλών σχολίων από κληρικούς που υποστήριζαν τα λόγια του. Ένας σχολιαστής είπε χαρακτηριστικά, «Η αγνότητα και η ηθική δεν θα έπρεπε να συνδέονται με ένα κομμάτι ύφασμα».

Πηγή: The Guardian