Σαπούνια και μάσκες σώζουν την τιμή των ελληνικών εξαγωγών

H ταχεία αδειοδότηση από το κράτος για νέες παραγωγές και η γρήγορη προσαρμογή των ελληνικών βιομηχανιών έφεραν αποτελέσματα.
.
.
Eurokinissi

Τα «αστέρια» των φετινών ελληνικών εξαγωγών -πέρα από τα φρούτα και λαχανικά- είναι παραδόξως όλα εκείνα προϊόντα που σχετίζονται με την προστασία από τον κορoνοϊό και για τα οποία υπάρχει υψηλή ζήτηση πανευρωπαϊκά.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Απρίλιο, τα χημικά προϊόντα -όπως σαπούνια, απορρυπαντικά, αντισηπτικά, κ.λπ.- βοήθησαν στον περιορισμό των απωλειών των ελληνικών εξαγωγών, που υποχώρησαν συνολικά κατά 30,6%, χτυπημένες από την πανδημία. Τον ίδιο ωστόσο μήνα, οι εξαγωγές χημικών προϊόντων βρέθηκαν για πρώτη φορά στην πρώτη θέση των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων καταγράφοντας αύξηση κατά 21,1%.

Η τάση συνεχίστηκε και τον Μάιο με τις εξαγωγές χημικών προϊόντων να συνεχίζουν να αυξάνουν κατά 20,3% με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο της χρονιάς όλη η κατηγορία να αναπτύσσεται εξαγωγικά κατά 19,1%.

Eurokinissi

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ταχεία αδειοδότηση από το κράτος για νέες παραγωγές όπως π.χ. των αντισηπτικών, αλλά και η γρήγορη προσαρμογή των ελληνικών βιομηχανιών έφεραν το παραπάνω αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση στελέχους ελληνικής βιομηχανίας -που έλαβε μέσα στο Μάρτιο τη σχετική άδεια παραγωγής αντισηπτικών- πως με τους «χρόνους προ πανδημίας», θα απαιτούνταν μια γραφειοκρατική διαδικασία αδειοδότησης που θα άγγιζε χρονικά τη διετία.

Πέρα από τα αντισηπτικά, που απέκτησαν ευρύ κοινό λόγω Covid-19, ακόμη και το ταπεινό σαπούνι ελληνικής παραγωγής γνωρίζει εξαγωγικές δόξες. Στο α’ εξάμηνο του 2020, οι πωλήσεις βιομηχανικής σαπωνομάζας που παράγει η ελληνική εταιρεία «Παπουτσάνης» αυξήθηκαν κατά 47% και κατευθύνθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό. Η εταιρεία που έχει λάβει και την οριστική άδεια παραγωγής βιοκτόνων και απολυμαντικών θα προχωρήσει στο β’ εξάμηνο της χρονιάς σε εξαγωγές και αυτών των προϊόντων.

Αντίστοιχα, η νεότευκτη βιομηχανία παραγωγής ιατρικών μασκών (ιδρύθηκε μόλις το Μάρτιο του 2020) Larisa Face Cover, εξάγει ήδη το 50% της παραγωγής της. Επενδύοντας συνολικά 11,5 εκατ.ευρώ, έως τον Αύγουστο θα έχει αυξήσει την παραγωγή της από 18 εκατομμύρια μάσκες σε 60 εκατομμύρια, και σύμφωνα με τη διοίκηση της θα εξάγει πλέον το 80% της παραγωγής της. Μάλιστα, θα περιορίσει την εξάρτηση της από εισαγωγές πρώτων υλών, καθώς στη μονάδα της εγκαθίσταται και γραμμή παραγωγής του ειδικού προστατευτικού επιστρώματος (που δίνει πιστοποιημένη κάλυψη 98% έναντι των φθηνών κινεζικών εισαγόμενων), αναγορεύοντας την έτσι στην πρώτη ευρωπαϊκή πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής μασκών.

Δημοφιλή