Σε ισχύ η παράταση συμφωνίας Χαμάς με Ισραήλ - Πιέσεις για να συνεχιστεί η ροή βοήθειας στην Γάζα

Νέα λίστα με ονόματα ομήρων που θα απελευθερωθούν. Περιοδεία Μπλίνκεν σε Ισραήλ, αραβικές χώρες για την ανθρωπιστική βοήθεια μετά τη λήξη της συμφωνίας.
via Associated Press

Σε ισχύ είναι από σήμερα η παράταση της συμφωνίας Χαμάς -Ισραήλ που προβλέπει την συνέχιση της παύσης πυρός, την απελευθέρωσή 10 ομήρων ημερησίως με την παράλληλη αποφυλάκιση 30 Παλαιστίνιων κρατουμένων και συνέχιση της εισροής μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις δυτικών και αραβικών χωρών ώστε η ροή ανθρωπιστής βοήθειας στον θύλακα να μην μειωθεί ξανά μετά την λήξη και της παράτασης καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες. Μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή έχουν επιδεινωθεί με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές στις οποίες είναι εκτεθειμένοι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώποι.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει λάβει ήδη από τη Χαμάς κατάλογο με τα ονόματα ομήρων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ που επικαλούνται το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η λίστα περιλαμβάνει, ως προβλέπεται, 10 ονόματα.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας, αλλά, έμμεση σαφή επιβεβαίωση η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ενέκρινε την προσθήκη 50 γυναικών κρατουμένων και ανηλίκων στον κατάλογο των Παλαιστινίων για πιθανή απελευθέρωση εάν απελευθερωθούν επιπλέον ισραηλινοί όμηροι.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας έχουν απελευθερωθεί 50 συνολικά όμηροι και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ενώ άλλοι 19 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι από την Χαμάς, πέραν αυτής. Επίσης, τέσσερις είχαν απελευθερωθεί σε προγενέστερο στάδιο. Άρα στα χέρια της οργάνωσης παραμένουν περί τα 170 άτομα, αφού το Ισραήλ έκανε λόγο για σχεδόν 240 ομήρους. Κάποιοι είναι άμαχοι, κάποιοι άλλοι όμως είναι στρατιώτες.

Απελευθερώσεις και επεισόδια

Κατά την αποφυλάκιση των τελευταίων μάλιστα, ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με δεκάδες Παλαιστινίους που συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή Οφέρ όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων ανέμιζαν σημαίες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην περιοχή αλλά δεν ήταν σαφές αν ήταν μεταξύ των συγκεντρωμένων που συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Καθώς όμως εντός ολίγων 24ωρων θα εκπνεύσει και η παράταση της συμφωνίας αυξάνουν οι πιέσεις στο Ισραήλ για να διατηρηθεί μια σταθερή ροή, σημαντικού όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας και μετά από αυτή. Βέβαια είναι σαφές πως μια επανέναρξη των βομβαρδισμών και των μαχών- οπως επαναλαμβάνει συνεχώς το Ισραήλ πως υπάρξει μετά την συμφωνία- θα δυσχεράνει σημαντικά τις διαδικασία παράδοσης αυτής της βοήθειας εντός θύλακα.

Νέα περιοδεία Μπλίνκεν σε Μέση Ανατολη- ΟΗΕ: Δυο μέρες δεν φτάνουν

Το θέμα αυτό πάντως είναι στην κορυφή της ατζέντας του αμερικανού Υπ.Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν που θα επισκεφθεί αυτές τις ημέρες το Ισραήλ και αραβικά κράτη.

Ο δε ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες υποδέχθηκε την είδηση για παράταση της παύσης πυρός κάνοντας λόγο για “μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς“ αλλά σχολίασε πως δύο ακόμη ημέρες δεν είναι αρκετός χρόνος για να καλυφθούν οι ανάγκες των αμάχων της Γάζας.

Η δε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης την διήμερη παράταση: «Καλωσορίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράταση δυο ημερών της παύσης των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ στάθηκε ιδιαίτερα στην χθεσινή απελευθέρωση ομήρων μεταξύ των οποίων «δυο έφηβοι με γερμανική υπηκοότητα».

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε επίσης χθες την «τεράστια ανακούφισή» της μετά την απελευθέρωση τριών ανήλικων Γαλλοϊσραηλινών, τονίζοντας πως η «προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι «να απελευθερωθούν όλοι οι συμπατριώτες μας» που συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

Δημοφιλή