Καρέκλες για κρεβάτια, ένα γεύμα με ρύζι: Ετσι έζησαν οι όμηροι στα χέρια της Χαμάς

Νέες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τον Γολγοθά των ομήρων επί 50 ημέρες αιχμαλωσίας στη Γάζα.
via Associated Press

Πλαστικές καρέκλες ως κρεβάτια, γεύματα με ψωμί και ρύζι, ώρες αναμονής για το μπάνιο. Καθώς οι όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς επιστρέφουν στο Ισραήλ μετά από επτά εβδομάδες αιχμαλωσίας, νέες συγκλονιστικές πληροφορίες για τις συνθήκες εγκλεισμού έρχονται στο φως.

Οι 58 όμηροι που έχουν απελευθερωθεί ως τώρα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, έμειναν σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τους περισσότερους να παραμένουν σε νοσοκομεία.

Σχεδόν δύο μήνες αφότου οι μαχητές της Χαμάς τους έσυραν στη Γάζα κατά τη διάρκεια μιας αιματηρής διασυνοριακής επίθεσης στο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.200 ανθρώποι, οι περισσότεροι απελευθερωμένοι όμηροι φαίνεται να είναι σε σταθερή φυσική κατάσταση.

via Associated Press

Οι πληροφορίες για τις συνθήκες της αιχμαλωσίας τους ελέγχονται αυστηρά, αλλά μέλη των οικογενειών τους έχουν αρχίσει να μοιράζονται λεπτομέρειες για όσα βίωσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η Μεράν Ραβίβ, της οποίας τρεις συγγενείς αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς την Παρασκευή, αποκάλυψε ότι τα γεύματα τους ήταν ακανόνιστα και περιελάμβαναν κυρίως ρύζι και ψωμί. Η ξαδέρφη και η θεία της, έχασαν περίπου 7 κιλά σε μόλις 50 ημέρες.

Σύμφωνα με όσα της μετέφεραν μετά την απελευθέρωσή τους, κοιμόντουσαν σε σειρές από καρέκλες στριμωγμένες σε ένα δωμάτιο που έμοιαζε με χώρο υποδοχής. Μερικές φορές, όπως είπαν, έπρεπε να περιμένουν για ώρες μέχρι να πάνε στην τουαλέτα.

via Associated Press

Η Αβντα Αντάρ, εγγονή της 85χρονης Γιάφα Αντάρ, είπε ότι η γιαγιά της έχει επίσης αδυνατίσει αισθητά. Παρόλο που δεν είχε ρολόι ή ημερολόγιο διαθέσιμο «μετρούσε μια-μια ημέρες της αιχμαλωσίας της», σύμφωνα με την Αβντα. «Επέστρεψε και μας είπε ″ξέρω ότι ήμουν εκεί για 50 ημέρες”».

Η γιαγιά της ήταν πεπεισμένη ότι τα μέλη της οικογένειάς της ήταν νεκρά. Ωστόσο, η απελευθέρωσή της ήταν γλυκόπικρη: Ανακάλυψε ότι το σπίτι της είχε λεηλατηθεί από μαχητές της Χαμάς.

«Για μια γυναίκα 85 ετών, στο σπίτι όπου μεγάλωσες τα παιδιά σου, έχεις τις αναμνήσεις σου, τα άλμπουμ φωτογραφιών σου, τα ρούχα σου. Τώρα δεν έχει τίποτα και στα βαθιά της γεράματα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Η ίδια λέει ότι είναι δύσκολο για εκείνη», ανέφερε η εγγονή της.

Στις 50 ημέρες αιχμαλωσίας των ομήρων, το Ισραήλ κατέστρεψε τη Λωρίδα της Γάζας με επίθεση σε έφαδος και από αέρα, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13.300 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στην περιοχή που διοικείται από τη Χαμάς.

via Associated Press

Με την τετραήμερη κατάπαυση του πυρός που παρατάθηκε κατά 2 ημέρες, η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει συνολικά 50 Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ και την αύξηση της ανρθωπιστικής βοήθειας προς τον κατεστραμμένο θύλακα.

Κάποιοι αλλοδαποί, κυρίως Ταϊλανδοί, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι ενώ περίπου 180 ομήροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας.

via Associated Press

Η πιο πλήρης εικόνα για τη ζωή υπό την αιχμαλωσία της Χαμάς δόθηκε από την 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ, που ελευθερώθηκε πριν από την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός. Μετά την απελευθέρωσή της, είπε ότι είχε κρατηθεί σε σήραγγες που εκτείνονταν κάτω από τη Γάζα «σαν ιστός αράχνης». Πρόσθεσε ότι οι απαγωγείς «μας είπαν ότι είναι άνθρωποι που πιστεύουν στο Κοράνι και δεν θα μας έκαναν κακό».

Σύμφωνα με την Λίφσιτζ οι αιχμάλωτοι είχαν καλή μεταχείριση και έλαβαν ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης φαρμακευτικής αγωγής. Στους ομήρους, είπε, δινόταν ένα γεύμα την ημέρα με τυρί, αγγούρι και πίτα, τονίζοντας ότι και οι απαγωγείς της έτρωγαν το ίδιο.

Οι πρόσφατα απελευθερωμένοι όμηροι επίσης φαίνεται ότι κρατούνταν υπόγεια. Ο Εγιάλ Νούρι, ανιψιός της 72χρονης Αντίνα Μόσε, που αφέθηκε ελεύθερη την Παρασκευή, είπε ότι η θεία του «έπρεπε να προσαρμοστεί στο φως του ήλιου» επειδή βρισκόταν στο σκοτάδι για εβδομάδες.

«Ηταν στο απόλυτο σκοτάδι», είπε ο Νούρι. «Περπατούσε με τα μάτια κάτω μετά την απελευθέρωσή της γιατί ήταν σε ένα τούνελ. Δεν ήταν συνηθισμένη στο φως της ημέρας. Και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, αποσυνδέθηκε από όλο τον έξω κόσμο».

Επιστρέφοντας στο Ισραήλ έμαθε ότι ο σύζυγός της είχε δολοφονηθεί από τους τρομοκράτες ενώ η οικογένεια του γιου της είχε επιζήσει από θαύμα.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει για το απότομο ψυχολογικό κόστος της αιχμαλωσίας. Το Ισραήλ έχει διαθέσει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε όσους έχουν απελευθερωθεί.

via Associated Press

Οι περισσότεροι από τους απελευθερωμένους ομήρους φαίνονται να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, ικανοί να περπατούν και να μιλάνε κανονικά. Αλλά τουλάχιστον δύο εξ αυτών χρειάζονται πιο σοβαρή ιατρική φροντίδα. Ενας όμηρος που απελευθερώθηκε την Κυριακή, η 84χρονη Αλμα Αβραάμ, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ιατρικό κέντρο Soroka του Ισραήλ σε κρίσιμη κατάσταση.

Η διευθύντρια του νοσοκομείου είπε ότι είχε μια προϋπάρχουσα πάθηση που δεν είχε αντιμετωπιστεί σωστά κατά την αιχμαλωσία της. Μια άλλη νεαρή γυναίκα εμφανίστηκε με πατερίτσες σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς το Σάββατο.

via Associated Press

Ο Γάιρ Ρότεμ, του οποίου η 12χρονη ανιψιά,αφέθηκε ελεύθερη την Κυριακή, είπε ότι πρέπει νατης υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται να ψιθυρίζει πλέον. «Πάντα τους έλεγαν να ψιθυρίζουν και να μείνουν σιωπηλοί, γι′ αυτό συνεχίζω να της λέω τώρα ότι μπορεί να υψώσει τη φωνή της», ανέφερε ο Ρότεμ. Η μικρή Χίλα, η οποία γιορτάζει τα 13α γενέθλιά της τη Δευτέρα, κοιμήθηκε καλά το πρώτο βράδυ της επιστροφής στο Ισραήλ και είχε όρεξη.

Ο Οχάντ Μουντέρ, ανιψιός της Ραβίβ, περικυκλώθηκε από φίλους αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, καθώς γιόρτασε τα 9α γενέθλιά του με ένα μήνα καθυστέρηση με παγωτό και πίτσα σε μια πτέρυγα νοσοκομείου.

Ενας φίλος του Οχάντ, είπε στο Channel 13 του Ισραήλ ότι ο 9χρονος ήταν «συναισθηματικά δυνατός» και ήταν ήδη σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις τους σχετικά με το τι έτρωγε και τι του συνέβη ενώ βρισκόταν σε αιχμαλωσία. Αλλά οι φίλοι του Οχάντ αρνήθηκαν να μοιραστούν λεπτομέρειες, λέγοντας ότι ήθελαν να σεβαστούν την ιδιωτικότητά του.

Δημοφιλή