Σε ολόκληρο τον κόσμο οι γυναίκες φωνάζουν: «Δεν είναι γιορτή, είναι απεργία»

Παγκόσμια κινητοποίηση για την Ημέρα της Γυναίκας
Donaldson Collection via Getty Images

Με το σύνθημα «Νi una menos» που πρωτοακούστηκε στην Αργεντινή ενάντια στη βία και τις δολοφονίες γυναικών όπως και το «Women’s strike» για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σήμερα 8 Μαρτίου, οι διάφορες φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις ανά τον κόσμο στέλνουν στις γυναίκες ένα διαφορετικό μήνυμα καλώντας τις να βγουν στους δρόμους διεκδικώντας όλα όσα στερούνται στην καθημερινή τους ζωή.

Στην Ισπανία δέκα συνδικαλιστικές ενώσεις απηύθυναν στα τέλη Φεβρουαρίου κάλεσμα για συμμετοχή σε αυτήν την 24ωρη απεργία με αφορμή την Ημέρα των Γυναικών. Στο πλαίσιο της ημέρας στα υπεραστικά δρομολόγια προβλέπεται ότι 200 τρένα εκ των 568 δεν θα κυκλοφορήσουν, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εξοπλισμών και Μεταφορών, διαχειρίστριας αρχής της Renfe, η οποία αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπό της. Το κείμενο διευκρινίζει ότι περίπου το 65% των δρομολογίων θα πραγματοποιηθεί.

OSCAR DEL POZO via Getty Images

Την ίδια ώρα, τα δύο συνδικάτα, οι Επιτροπές Εργατών (CCOO) και η Γενική Ένωση Εργατών (UGT) κήρυξαν δίωρη στάση εργασίας. Στο μεταξύ, η απεργία μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην Ισπανία εδώ και εβδομάδες και πολλές προσωπικότητες δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν.

Μεταξύ αυτών, η ηθοποιός Penelope Cruz γνωστοποίησε ότι ματαίωσε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της και θα απεργήσει από τις «οικιακές» της υποχρεώσεις, αναθέτοντας τη φροντίδα των δύο παιδιών της στον πατέρα τους, Javier Bardem.

Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης στην Ισπανία είναι το βίντεο που ανάρτησε η El Pais στο λογαριασμό της στο twitter στη λεζάντα του οποίου αναφέρει πως σήμερα η εφημερίδα δεν δουλεύει σε κανονικούς ρυθμούς εξαιτίας της ημέρας.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau έστειλε το δικό της μήνυμα τονίζοντας πως «χωρίς τις γυναίκες ο κόσμος δεν θα υφίστατο. Είναι ο αιώνας του φεμινισμού, της δράσης θα ορθώσουμε το ανάστημά μας και δεν θα σταματήσουμε».

Σημαντικός είναι ο αγώνας που δίνεται και στη Βρετανία ενώ οι φεμινιστικές οργανώσεις καλούν τις γυναίκες να φορέσουν κόκκινα, να κρατήσουν μια ομπρέλα και να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην καταπίεση.

Στη Νότια Κορέα οι γυναίκες ξεχύθηκαν επίσης στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν στις πρωταγωνίστριες του κινήματος #ΜeΤoo τη συμπαράστασή τους. Φώναξαν δημόσια οι δράστες των επιθέσεων ενάντια σε γυναίκες να δικαστούν, ενώ ζήτησαν η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα να γίνει επιτέλους πράξη.

Την εντατοκοποίηση των κινητοποιήσεων και στην Ισλανδία τονίζει μέσα από άρθρο της στο Guardian και η ακτιβίστρια και ιδρύτρια του κινήματος «International Wages for Housework». Στις ΗΠΑ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και αλλού γίνονται καλέσματα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί όχι μόνο για τη σεξουαλική βία, αλλά και για τις διακρίσεις στους χώρους εργασίας, για την απλήρωτη οικιακή εργασία, για τον ανισομερή καταμερισμό καθηκόντων στο σπίτι.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της 8ης Μαρτίου, χιλιάδες γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή μέσα από την οποία ζητούν να διευθετηθούν άμεσα ζητήματα όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση, η ανισότητα στον εργασιακό χώρο, η βία ενάντια στις γυναίκες και άλλα σημαντικά θέματα.

Στο μεταξύ σήμερα οι πωλητές εφημερίδων στην Γαλλία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί πριν κρατήσουν από τους πελάτες τους το ποσό που αντιστοιχεί για την αγορά φύλλου της Libération, αφού η γαλλική εφημερίδα αποφάσισε να κυκλοφορήσει με δύο διαφορετικές τιμές. Όχι όμως επειδή, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να αγοράσει δύο διαφορετικές εκδόσεις, δηλαδή μια με κάποια πχ ένθετη προσφορά και μια άνευ αυτής, αλλά γιατί οι γυναίκες την ημέρα αυτή μπορούν να αγοράσουν την εφημερίδα φθηνότερα, δίνοντας 2 ευρώ (που είναι και η κανονική τιμή) ενώ οι άνδρες θα την αγοράσουν ακριβότερα, στην τιμή των 2,5ευρώ.

Ο λόγος απλός και δίκαιος. Όπως εξηγεί η διοίκηση της εφημερίδας με ένα πολύ έξυπνο gif στους λογαριασμούς στα social media αλλά και στην ιστοσελίδα της, το μισθολογικό χάσμα εργαζόμενων ανδρών-γυναικών στη Γαλλία υπολογίζεται στο 25%. Έτσι προέκυψε και η απόκλιση στην τιμή.

Δημοφιλή