ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/03/2021 12:07 EEST

Self tests για εκπαιδευτικούς - μαθητές και προτεραιότητα στο άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων

Όπως είπε η ΓΓ του Υπ.Παιδείας, το Πάσχα προβλέπεται να γίνουν κανονικά οι δυο εβδομάδες διακοπών.

SAKIS MITROLIDIS via AFP via Getty Images

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν οι σχεδιασμοί του Υπουργείο Παιδείας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με προτεραιότητα να αποδίδεται, όπως είπε η ΓΓ του υπουργείου, Αναστασία Γκίκα στην ΕΡΤ, στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.

Όπως ανέφερε, στις σκέψεις του Υπουργείου, είναι να γίνονται τα self tests (αυτοδιαγνωστικά τεστ) από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα self test.

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε.

Εξήγησε πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια.

Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

Για το Πάσχα προβλέπεται να γίνουν κανονικά οι δυο εβδομάδες διακοπών και επανέλαβε τον προσανατολισμό του υπουργείου για παράταση της σχολικής χρονιάς μέσα στον Ιούνιο, μεγαλύτερη για το Δημοτικό και μικρότερη για το Γυμνάσιο, ενώ οι πανελλήνιες θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα με πέρυσι.