ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/02/2020 19:50 EET

Σύλληψη αρχαιοκάπηλων στην Αργολίδα: Πουλούσαν αρχαία αντικείμενα για 150.000 ευρώ

Βρέθηκαν με 30 χρυσά νομίσματα στο αυτοκίνητο.

ΕΛΑΣ
.

Για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων συνελήφθησαν ένας 50χρονος και ένας 59χρονος στο Βιβάρι Αργολίδος την Τρίτη.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και του νόμου περί όπλων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο ένας από τους συλληφθέντες είναι υπάλληλος του υπουργείου Συγκοινωνιών.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφοριών σχετικά με την παράνομη κατοχή αρχαιολογικών ευρημάτων από δύο άτομα, τα οποία αναζητούσαν υποψήφιους αγοραστές για την πώλησή τους έναντι 150.000 ευρώ, οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν στο Βιβάρι Αργολίδος να μεταφέρουν σε αυτοκίνητο 30 χρυσά νομίσματα.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες τους στην Αργολίδα και στον Πειραιά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον:

  •  Έξι ασημένια νομίσματα, κυρίως Ρωμαϊκής Εποχής

  •  Δεκαοκτώ χάλκινα νομίσματα, κυρίως Ρωμαϊκής Εποχής

  •  Ένα πήλινο σφαιρικού τύπου αγγείο, Μυκηναϊκής Εποχής

  •  Ένα πήλινο ενάλιο αμφορίσκο

  •  Ένα λίθινο γυναικείο ειδώλιο

  •  Ένα περίστροφο

  •  Τρία βιβλία που αναφέρονται σε τιμές αρχαίων νομισμάτων

  •  Φωτογραφίες που απεικονίζουν πιθανόν αρχαιότητες

Επίσης κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων με τα παρελκόμενα αυτού(κεραίες, ενισχυτές κ.λπ.), σκαπτικά εργαλεία και ένα αυτοκίνητο.

 

ΕΛΑΣ
.

 

Τα αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν επεδείχθησαν σε αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και ειδικότερα τα χρυσά νομίσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικής και αρχαιολογικής αξίας θησαυρός.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.