ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/01/2018 07:32 EET

Σήμα εξόδου από τα Μνημόνια από Λαγκάρντ και Μοσκοβισί στο Νταβός

Eurokinissi

Σήμα εξόδου από τα Μνημόνια έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των δύο πολύ κρίσιμων ραντεβού που είχε χθες στο Νταβός με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ΚριστίνΛαγκάρντ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το Ταμείο παραμένει πιστό στην θέση του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελληνική κυβέρνηση και να ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κρίσιμο στοιχείο της συνάντησης με την κυρία Λαγκάρντ ήταν ότι εξέφρασε την πίστη της στην δυνατότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου η χώρα να βγει αυτοδύναμη από τα Μνημόνια.

Ενδεικτική για τις προθέσεις του  ΔΝΤ είναι η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία τονίζει «ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την επιτυχή έξοδο φέτος από την επίσημη χρηματοδότηση».

Αυτό σημαίνει ότι το ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη σύναψης νέου προγράμματος με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα έως τη λήξη του χωρίς όμως να εκταμιεύσει επιπλέον χρηματοδότηση.

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διεκδικήσει από τις αγορές ομολόγων χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού καθώς το ΔΝΤ θα παραμένει ως εγγυητής της ομαλής πορείας της Ελληνικής Οικονομίας. Ταυτόχρονα, το Ταμείο θα επιμείνει να πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να προχωρήσουν στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Αυτό δε σημαίνει ότι σε αντίθετη περίπτωση το Δ.Ν.Τ. θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα πριν την ολοκλήρωση του, καθώς η κυρία Λαγκάρντ δεν θέλει να δημιουργήσει ένταση με τους Ευρωπαίους εταίρους την ώρα που όλα δείχνουν ότι το ταμείο χαράσσει υπό ομαλές συνθήκες και διατηρώντας αγαστές σχέσεις με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, το δρόμο εξόδου από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης.

Πάντως, πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό τη θέση αναφορικά με τη συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές στο δρόμο εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια. 

Μεταρρυθμίσεις για την έξοδο

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα έγινε και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Όπως και η Κριστίν Λαγκάρντ έτσι και ο κ. Μοσκοβισί έδωσε σήμα για το τέλος των Μνημονίων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως. Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που εκφράζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κύριοι στόχοι είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού εξαμήνου, δηλαδή στη μεταμνημονιακή εποχή, επίσης να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές και, τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

 

Sponsored Post