Σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος είναι αλκοολικός

Και τέσσερα πολύτιμα tip αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπό μας να το ξεπεράσει.
Ivan Pantic via Getty Images

Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι μια χρόνια ψυχική ασθένεια, που επηρεάζει την κρίση, τις συμπεριφορές και φυσικά την υγεία μας.

Κι ενώ το να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ της μη επιβλαβούς κατανάλωσης και του εθισμού στο αλκοόλ είναι δύσκολο, υπάρχουν φυσικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, που υποδηλώνουν ότι για ορισμένους, το αλκοόλ είναι πιο ύπουλο από μια απλή παρεΐστικη απόλαυση.

Τα σημάδια που μαρτυρούν εθισμό στο ποτό:

Συνήθως όσοι είναι εθισμένοι στο ποτό παρουσιάζουν συμπτώματα όπως:

  • To στερητικό σύνδρομο
  • Η δυσκολία ρύθμισης της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Η ανάπτυξη ανοχής στο αλκοόλ: Το να χρειάζεται δηλαδή κάποιος περισσότερο ποτό, προκειμένου να αισθανθεί την ευφορία που υπόσχονται ένα-δυο ποτήρια κρασί
  • Η μη ορθή κρίση και η αδυναμία άσκησης ελέγχου στη συμπεριφορά

Ο εθισμός συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των τριάντα ετών και χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ για παρατεταμένες περιόδους.

Για τους άνδρες, η κατάχρηση αλκοόλ ορίζεται ως η κατανάλωση περισσότερων από τεσσάρων ποτών την ημέρα ή περισσότερων από δεκατεσσάρων ποτών την εβδομάδα.

Για τις γυναίκες, η κατάχρηση αλκοόλ ορίζεται ως η κατανάλωση περισσότερων από τρία ποτά την ημέρα ή περισσότερων από επτά ποτών την εβδομάδα.

Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ή που έχουν εθιστεί στο αλκοόλ πίνουν τακτικά, ξοδεύουν χρόνο και χρήμα αναζητώντας ποτό και εξακολουθούν να πίνουν παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους.

Οι επιπτώσεις του αλκοολισμού στις σχέσεις και στη δουλειά

Τα περισσότερα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα εθισμού στο αλκοόλ, σύντομα διαπιστώνουν τον αρνητικό αντίκτυπο του ποτού στις σχέσεις τους. Πιθανότατα θα δουν να δημιουργούνται χάσματα στους δεσμούς τους με την οικογένεια και τους φίλους, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη δουλειά.

Κι όμως, οι περισσότεροι συνεχίζουν να πίνουν παρά την απομόνωση από τους αγαπημένους τους, τον περιορισμό της συμμετοχής τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τυχόν επιπλήξεις στον χώρο εργασίας.

Πώς μπορεί να καταλήξουμε εθισμένοι στο αλκοόλ

Οι άνθρωποι καταναλώνουμε αλκοόλ για διάφορους λόγους. Μερικοί το χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, όπως μια ψυχική ή ιατρική πάθηση. Για άλλους, η κατανάλωση αλκοόλ έρχεται ως φυσικό επακόλουθο, εξαιτίας μιας ευρύτερης οικογενειακής κουλτούρας ή λόγω γενετικών παραγόντων.

Η εξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί επίσης να οφείλεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση ή την επιθυμία μας να γίνουμε κοινωνικά αποδεκτοί.

Μακροπρόθεσμα, η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές ασθένειες που επηρεάζουν το ήπαρ, όπως η αλκοολική ηπατίτιδα και η κίρρωση. Πρόκειται για σοβαρές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην αναπηρία ή και τον θάνατο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρευνες, συσχετίζουν την κατάχρηση αλκοόλ με καρδιακά επεισόδια, αναπνευστικές λοιμώξεις, καρκίνο, αλλά και ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, το χρόνιο άγχος, η μειωμένη γνωστική απόδοση και ο εθισμός στα ναρκωτικά.

Πώς θα το χειριστούμε εάν γνωρίζουμε ότι κάποιος από το περιβάλλον μας είναι εθισμένος στο αλκοόλ

  • Τους προσεγγίζουμε με συμπόνια κι όχι με κριτική διάθεση.
  • Παρέχουμε πρακτική βοήθεια, όπως το να επικοινωνήσουμε με ένα σύνολο επαγγελματιών ψυχικής υγείας ή να αναζητήσουμε εγκαταστάσεις θεραπείας.
  • Είμαστε προετοιμασμένοι ότι το άτομο ενδέχεται αρχικά να απορρίψει την προσφορά μας και τις προσπάθειές μας να το στηρίξουμε. Δεν θυμώνουμε ούτε το βάζουμε κάτω με την πρώτη.
  • Αναζητάμε υποστήριξη και για τον εαυτό μας, μέσω ομάδων ή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Δεν είναι εγωιστικό. Απλώς, αν λυγίσουμε εμείς οι ίδιοι, ποιος θα βοηθήσει τον άνθρωπό μας να συνέλθει;

(Με πληροφορίες από yahoo).

Πήγαινε στην αρχική σελίδα