Πέντε πολύτιμα μυστικά για να διατηρήσουμε ένα ανοιγμένο κρασί όσο περισσότερο γίνεται

Αναλλοίωτο άρωμα και γεύση με πρακτικές άκρως επαγγελματικές αλλά και απλούστατες ως προς την εφαρμογή τους.
franckreporter via Getty Images

Ένα κλειστό μπουκάλι κρασί μπορεί να διατηρηθεί άψογο για χρόνια. Μάλιστα ορισμένα εκλεκτά κρασιά, όσο περνάει ο καιρός θεωρούνται όλο και πιο πολύτιμα. Ωστόσο, αμέσως μόλις ανοίξουμε το μπουκάλι, μειώνουμε δραστικά τη διάρκεια ζωής του κρασιού, όσο πολυτελές κι αν είναι.

Όταν είμαστε με την παρέα και σκοπεύουμε να καταναλώσουμε ένα μπουκάλι κρασί μέσα σε μια νύχτα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν όμως θέλουμε να απολαύσουμε μόνο ένα-δύο ποτήρια; Πώς θα διατηρήσουμε τη γεύση και το άρωμα σχεδόν αναλλοίωτα για τις νύχτες που θα ακολουθήσουν;

Προτού περάσουμε στις συμβουλές και τα κόλπα που βοηθούν το κρασί να διαρκεί περισσότερο, έχει σημασία να καταλάβουμε γιατί το συγκεκριμένο ποτό χαλάει τόσο γρήγορα από τη στιγμή που θα το ανοίξουμε.

Το κρασί παρασκευάζεται από ζυμωμένο χυμό σταφυλιού, σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει μαγιά και μετατρέπει τα σάκχαρα του χυμού σε αιθανόλη, δηλαδή οινόπνευμα και διοξείδιο του άνθρακα, δηλαδή φυσαλίδες.

Μέσα στο μη ανοιγμένο μπουκάλι, το κρασί που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Ωστόσο μόλις αφαιρέσουμε τον φελλό, το ποτό εκτίθεται αμέσως στο οξυγόνο, εγκαινιάζοντας μια διαδικασία γνωστή ως «οξείδωση», που κάνει το κρασί να χαλάει πιο γρήγορα. Και το χειρότερο είναι ότι ακόμα κι αν τοποθετήσουμε ξανά τον φελλό στο μπουκάλι, το κρασί μπορεί να χαλάσει με εξίσου γρήγορο ρυθμό.

Προκειμένου να μειώσουμε τις επιπτώσεις της οξείδωσης, οι σομελιέ μοιράζονται μαζί μας τα πολύτιμα μυστικά τους.

Βάζουμε το κρασί στο ψυγείο

Η διατήρηση του κρασιού σε ψυχρές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τη Λόρα Ραϊμόντι, ιδιοκτήτρια της La Sicilyana Wines, επιβραδύνει την οξείδωση. Είτε πρόκειται για κόκκινο είτε για λευκό κρασί, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ξαναβάλουμε τον ίδιο φελλό στο μπουκάλι. Εάν ο φελλός έχει καταστραφεί ή δεν μπορούμε να τον βάλουμε πίσω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν λαστιχένιο φελλό.

Η διάρκεια ζωής του ανοιχτού κρασιού στο ψυγείο είναι περίπου τρεις ημέρες για τα κόκκινα και πέντε ημέρες για τα λευκά κρασιά. Ωστόσο τα γλυκά κρασιά, διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση για αρκετές εβδομάδες.

Στα αφρώδη κρασιά αντί για φελλό καλύπτουμε το στόμιο με πλαστική μεμβράνη

Στη σαμπάνια ο φελλός δεν πρόκειται να ξαναμπεί. Επομένως χρησιμοποιούμε πλαστική μεμβράνη και δένουμε με ένα λαστιχάκι. Αυτή η μέθοδος διατηρεί τις φυσαλίδες του κρασιού, κρατώντας το οξυγόνο έξω από το μπουκάλι. Αν δεν διαθέτουμε λαστιχένιο φελλό, η ίδια πρακτική ενδείκνυται και για τα υπόλοιπα κρασιά.

Αν είμαστε λάτρεις του αφρώδους οίνου ένα πώμα ειδικό για αφρώδη κρασιά αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση.

Μεταφέρουμε το κρασί που περίσσεψε σε ένα μικρότερο μπουκάλι

Ελαχιστοποιώντας την έκθεση του κρασιού στο οξυγόνο, επιβραδύνουμε τη διαδικασία οξείδωσης. Όμως όσο πιο μεγάλο είναι το μπουκάλι, τόσο περισσότερο οξυγόνο έρχεται σε επαφή με το κρασί μας, απειλώντας να το καταστρέψει.

Τα μικρότερα μπουκάλια μειώνουν τον εναέριο χώρο πάνω από το κρασί, γεγονός που περιορίζει την έκθεση στο οξυγόνο, βοηθώντας στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού.

Ας επενδύσουμε σε μια αντλία κρασιού

Εάν δεν θέλουμε να μεταφέρουμε το κρασί μας σε άλλο μπουκάλι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αντλία κρασιού για να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο οξυγόνο έχει απομείνει μέσα στη φιάλη. Αντλία κρασιού μπορούμε να βρούμε είτε στο διαδίκτυο είτε σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται στα κρασιά.

Πώς ακριβώς λειτουργεί μια αντλία κρασιού;

Όπως προαναφέρθηκε, το οξυγόνο αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του κρασιού. Επομένως από την πλευρά μας θέλουμε να περιορίσουμε την ποσότητα του οξυγόνου που έρχεται σε επαφή με το κρασί μας.

Εάν ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί και πιούμε κάμποσα ποτήρια, όλος αυτός ο χώρος που μένει άδειος στο μπουκάλι, προσκαλεί το οξυγόνο να τρυπώσει και να στερήσει από το κρασί μας γεύση και άρωμα. Όμως η αντλία κρασιού αφαιρεί το οξυγόνο από τη φιάλη και μας γλιτώνει από τον κόπο να ψάξουμε για νέο μικρότερο μπουκάλι να βάλουμε το κρασί.

(Με πληροφορίες από eatthis).