Γιατί η κακοκαιρία μας χαλάει τη διάθεση: Επιστημονικές εξηγήσεις και πώς θα ξεφύγουμε

Homemade πρατικές χωρίς φάρμακα και χωρίς την παρέμβαση ειδικού.
AegeanBlue via Getty Images

Καθώς οι μέρες μικραίνουν, οι θερμοκρασίες σταδιακά πέφτουν, κι αν βάλουμε στο «κάδρο» και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αρκετοί διαπιστώνουμε ότι η διάθεσή μας αλλάζει και δυστυχώς, προς το χειρότερο. Ορισμένοι μάλιστα, κατά τους χειμερινούς μήνες, αισθανόμαστε διαρκώς υπνηλία, ευερεθιστότητα ή και θλίψη. Και δεν είμαστε οι μόνοι.

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και εμφανίζεται μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, συνήθως τον χειμώνα.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η κοινωνική αποστασιοποίηση, η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που υπό κανονικές συνθήκες θα μας ευχαριστούσαν, η πεσμένη διάθεση, το αίσθημα κόπωσης, η ανάγκη να κοιμόμαστε διαρκώς, η αύξηση βάρους και οι λιγούρες για σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες.

Πώς όμως η αλλαγή του καιρού συνδέεται με τα εν λόγω συμπτώματα;

Ο οργανισμός εκκρίνει μεγάλες δόσεις μελατονίνης

Η μελατονίνη, η ορμόνη που συμβάλλει σε έναν ποιοτικό ύπνο με διάρκεια, τείνει να παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν πέφτει το σκοτάδι. Και το γεγονός ότι τον χειμώνα έχουμε περισσότερες ώρες νύχτα, απειλεί να προκαλέσει «υπερπαραγωγή μελατονίνης», με αποτέλεσμα να νιώθουμε διαρκώς υπνηλία και να διαταράσσεται το εσωτερικό ρολόι και ο κιρκάδιος ρυθμός του οργανισμού.

Η ανεπάρκεια σεροτονίνης

Η σεροτονίνη είναι γνωστή και ως «ορμόνη της χαράς» και εκκρίνεται χάρις στην έκθεση του οργανισμού μας στο ηλιακό φως. Όταν όμως το φως της ημέρας είναι λιγοστό, τα επίπεδα σεροτονίνης ενδέχεται να μειωθούν, οδηγώντας σε συμπτώματα κατάθλιψης.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα μας ως απόκριση στο ηλιακό φως και επιφυλάσσει ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της διάθεσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

Οι αναμνήσεις μας

Οι καιρικές συνθήκες συχνά συνδέονται με τις συναισθηματικές μας αναμνήσεις. Με άλλα λόγια, συνδυάζουμε τις ηλιόλουστες ημέρες με χαρούμενα γεγονότα και τον κακό καιρό με στενοχώριες ή δύσκολες στιγμές. Κι ακόμα κι ας μην έχουμε συνειδητή επίγνωση αυτών των συσχετισμών, εξακολουθούν να επηρεάζουν άμεσα το πώς νιώθουμε.

Περνάμε λιγότερο χρόνο έξω

Ακόμη, ο κακός καιρός μας αναγκάζει να περνάμε λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τη σωματική δραστηριότητα, η οποία δρα ευεργετικά για τη διάθεσή μας.

Πώς θα το αντιμετωπίσουμε

Φωτοθεραπεία

Η φωτοθεραπεία περιλαμβάνει το να εργαζόμαστε κοντά σε ένα φωτιστικό που μιμείται το φυσικό εξωτερικό φως, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την ημέρα. Συνήθως, συνιστάται από είκοσι έως τριάντα λεπτά κάθε πρωί.

Η φυσική άσκηση

Η άσκηση οδηγεί στην έκκριση των ενδορφινών, των ορμονών που ανεβάζουν τη διάθεσή μας. Ακόμη και ένας μισάωρος περίπατος υπόσχεται να επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στη διάθεσή μας.

Κι αν το κρύο και η βροχή δεν μας επιτρέπουν να ασκηθούμε στη φύση, ας δοκιμάσουμε δραστηριότητες που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους και γυμναστήρια, όπως το κολύμπι, η γιόγκα ή το kick-boxing.

Βελτιώνουμε τη διατροφή μας

Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα και τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς συνδέονται με διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επηρεάζοντας τη διάθεσή μας.

Bασιζόμαστε στην καλή παρέα

Η απομόνωση ενισχύει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Προκειμένου να το προλάβουμε ας κάνουμε σχέδια με φίλους ή ας λάβουμε μέρος σε ομαδικές δραστηριότητες. Το να νιώθουμε αγαπητοί και συμπαθείς μας κάνει αυτομάτως να αισθανόμαστε καλύτερα.

(Mε πληροφορίες από savehavenbc).