Σημαντικό: Πόσο συχνά χρειάζεται τελικά να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας

Οι δερματολόγοι επαναλαμβάνουν τη σημασία μιας συνήθειας που όλοι αμελούμε να διατηρήσουμε.
Πραγματικά πιστεύουμε για τον εαυτό μας ότι ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας ανά δύο ώρες;
Malte Mueller via Getty Images
Πραγματικά πιστεύουμε για τον εαυτό μας ότι ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας ανά δύο ώρες;

Ας το παραδεχτούμε: Μέρος της ενηλικίωσής μας είναι να συνειδητοποιούμε πόσο ανόητες και ανόητοι έχουμε υπάρξει νεότεροι. Κάτι άνευ σημασίας στα 18 ή τα 20 μπορεί ξαφνικά να γίνει πολύ σημαντικό στα 30. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την αποταμίευση ή την ενυδάτωση της επιδερμίδας μας.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της χρήσης αντηλιακού. Αν και οι περισσότεροι ανάμεσά μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το SPF για την πρόληψη της γήρανσης και της καταστροφής του δέρματος και, το πιο σημαντικό, την αποφυγή του καρκίνου του δέρματος, είναι ακόμη και δελεαστικό το να παραλείπουμε εντελώς το αντηλιακό όταν αισθανόμαστε νέοι και ασταμάτητοι (ή και μας νοιάζει να μαυρίσουμε με όποιο κόστος).Είναι επίσης εύκολο να παραλείπουμε μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με τη χρήση SPF: την ανανέωση.

Η εφαρμογή και η ανανέωση του αντηλιακού καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι το κλειδί για τη μέγιστη δυνατή προστασία, ειδικά σε μέρη με μεγάλη έκθεση στον ήλιο. Ακόμα κι αν ανανεώνουμε τακτικά, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνουμε λάθος ή να έχουμε παρανοήσει κατά τη διαδικασία.

Πότε να βάλουμε (και να ξαναβάλουμε) αντηλιακό

Όσον αφορά το αντηλιακό, το κυριότερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να το βάλουμε πριν βγούμε έξω. Για την ακρίβεια πρέπει να εφαρμόσουμε αντηλιακό προσώπου και σώματος 15 έως 30 λεπτά πριν την έξοδο μας, επιτρέποντας έτσι στο δέρμα μας να το απορροφήσει, όπως εξήγησε το μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής περιποίησης δέρματος της Paula’s Choice και πιστοποιημένη δερματολόγος Δρ. Ντέρμπρα Τζάλιμαν.

Για το αντηλιακό προσώπου, αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε το βασικό στρώμα του SPF να απορροφηθεί από το δέρμα πριν εφαρμόσουμε το foundation ή άλλα προϊόντα μακιγιάζ. Η Δρ. Τζάλιμαν προτείνει να περιμένουμε 3 έως 5 λεπτά μετά την εφαρμογή του SPF προσώπου, και στη συνέχεια να εφαρμόσουμε το foundation με «ομαλές, προς τα κάτω κινήσεις» χωρίς τρίψιμο μπρος-πίσω.

Αν αυτό το foundation ή η ενυδατική κρέμα με χρώμα (τύπου ΒΒ ή CC) περιέχει επίσης SPF, ακόμα καλύτερα. Αφού εφαρμόσουμε το αντηλιακό και το μακιγιάζ μας, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε την ανανέωση.

Γενικά, ο κανόνας είναι να εφαρμόζουμε αντηλιακό κάθε δύο ώρες, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία από ό,τι νομίζουμε.

Πρώτα απ’ όλα: Ας μην ανησυχούμε, δεν χρειάζεται να αφαιρούμε όλο το μακιγιάζ μας και να ξεκινάμε από την αρχή κάθε δύο ώρες.

«Αυτό δεν είναι πολύ πρακτικό ή, όπως αποδεικνύεται, απαραίτητο εάν φοράτε ένα αντηλιακό με αρκετά υψηλό δείκτη προστασίας SPF και το εφαρμόζετε ελεύθερα την πρώτη φορά», εξήγησε η Τζάλιμαν. «Η σύσταση για ανανέωση ανά δύο ώρες προέκυψε επειδή η έρευνα κατέστησε σαφές ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν αντηλιακά ελεύθερα. Επομένως, οι δερματολόγοι ακολούθησαν τη λογική ότι εάν ένα άτομο εφαρμόσει ξανά αντηλιακό δύο ώρες αργότερα, θα εξασφαλίσει πιο επαρκή προστασία. Αλλά αν το εφαρμόσετε ελεύθερα στην αρχή, η ανανέωση δεν είναι κρίσιμη.»

Σε περίπτωση αμφιβολίας, η ειδικός μας καλεί να σκεφτούμε τι έχουμε προγραμματίσει για την ημέρα μας. Εάν πρόκειται να βρισκόμαστε έξω υπό άμεσο ηλιακό φως όλη την ημέρα, ας εφαρμόσουμε αντηλιακό με υψηλότερο δείκτη προστασίας προστασίας, ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και αντιηλιακό ρουχισμό, ενώ καλό είναι να ανανεώνουμε άφθονα στη διάρκεια της ημέρας. Αν πρόκειται να είμαστε μέσα όλη μέρα, μπορούμε να χειριστούμε τα πράγματα διαφορετικά.

«Αν βάζετε αντηλιακό το πρωί και περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας μέσα (χωρίς το δέρμα σας να βραχεί ή να ιδρώσει πολύ) και εάν όταν βρίσκεστε έξω, αναζητάτε σκιά, φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλα με γείσο, το αντηλιακό σας θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό μέχρι το τέλος της ημέρας», τονίζει η Τζάλιμαν. «Αυτό συμβαίνει επειδή τα ενεργά αντηλιακά συστατικά των προϊόντων διασπώνται άμεσα κατά την έκθεση στο φως της ημέρας, όχι μόνο από το πέρασμα του χρόνου».

Υπάρχουν απλές και πρακτικές λύσεις ανανέωσης του αντηλιακού και πάνω από το μακιγιάζ μας.
skynesher via Getty Images
Υπάρχουν απλές και πρακτικές λύσεις ανανέωσης του αντηλιακού και πάνω από το μακιγιάζ μας.

Πώς ανανεώνουμε το αντηλιακό μας πάνω από το make up

Ας πούμε ότι θα περάσουμε όλη την ημέρα έξω στον ήλιο. Όπως είπε η Τζάλιμαν, είναι σημαντικό να ανανεώνουμε το αντηλιακό εκτός από τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού όπως καπέλα και μακριά μανίκια. Επίσης σημαντικό είναι και να βρούμε έναν τύπο αντηλιακού που πραγματικά θα θέλουμε να χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά.

Για πολλούς ανθρώπους, η εφαρμογή μιας λοσιόν ή κρέμας πάνω από το μακιγιάζ δεν είναι πρακτική, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές — λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικές. «Η πούδρα μπορεί να λειτουργήσει καλά, αλλά συνήθως όχι τόσο καλά όσο οι κρέμες ή τα τζελ, τουλάχιστον όταν εφαρμόζουμε αντηλιακό για πρώτη φορά μέσα στην ημέρα. Συνήθως προτείνω μια λοσιόν, κρέμα ή τζελ ως αρχικό αντηλιακό και πούδρα για ανανέωση», δήλωσε η έγκριτη δερματολόγος Μοργκάνα Κολόμπο.

«Η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού σχετίζεται με το SPF και την κατάλληλη ποσότητα που εφαρμόζεται. Η εφαρμογή αρκετής πούδρας ώστε να αποδώσει τόσο καλά όσο μια κρέμα ή τζελ είναι δύσκολη. Οι πούδρες απομακρύνονται επίσης ευκολότερα όταν ένα άτομο ιδρώνει ή σε συνθήκες COVID όταν το άτομο φοράει μάσκα».

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η πούδρα μπορεί να μην μας προσφέρει τόση προστασία όση νομίζουμε. To αντηλιακό σπρέι σε σταγόνες (mist) είναι μια άλλη επιλογή που πρέπει να εξετάσουμε εάν δεν είμαστε λάτρεις της επαναχρησιμοποίησης μιας λοσιόν ή μιας πούδρας, λέει η δερματολόγος Δρ. Λίντσεϊ Ζουμπρίτσκι.

«Ο αγαπημένος μου τρόπος είναι να χρησιμοποιώ αντηλιακό mist», συμπληρώνει. «Είναι υπέροχο γιατί λειτουργεί ακόμη και ως σκληρυντικό σπρέι για το μακιγιάζ και είναι εύκολο και βολικό να εφαρμόσω ξανά το αντηλιακό μου. Μου αρέσει επίσης να εφαρμόζω ξανά το αντηλιακό μου με ένα σφουγγαράκι μακιγιάζ. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως χρησιμοποιώ ένα αντηλιακό με χρώμα για να ταιριάζει με το foundation μου».

Τι να μην κάνουμε όταν ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας

Σε ό,τι αφορά το τι δεν πρέπει να κάνουμε κατά την ανανέωση του αντηλιακού, το κυριότερο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι τα σχέδιά μας για κάθε μέρα. Εάν πρόκειται να ιδρώνουμε πολύ ή/και να κολυμπάμε πολύ όλη την ημέρα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το έχουμε υπόψη.

«Το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες εάν βρισκόμαστε στον ήλιο και κάθε μία ώρα εάν βρισκόμαστε μέσα και έξω από το νερό», είπε η Κολόμπο. Με άλλα λόγια, η αναμονή δύο ωρών για να εφαρμόσουμε ξανά το αντηλιακό εάν περνάμε όλη την ημέρα στην πισίνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο δέρμα μας. Οποιαδήποτε ανανέωση είναι καλύτερη από καμία, φυσικά, αλλά αξίζει να είμαστε ιδιαίτερα επιμελείς εάν περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας κοντά στο νερό.

Ομοίως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες ανανέωσης για αδιάβροχα αντηλιακά.

«Με τα αδιάβροχα αντηλιακά, πρέπει να ακολουθείτε τις συγκεκριμένες οδηγίες επανεφαρμογής για επαρκή προστασία αφού βραχείτε ή ιδρώσετε», συμβουλεύει η Τζάλιμαν.

Άλλη μια συμβουλή; Ακριβώς επειδή είμαστε μέσα όλη μέρα δεν σημαίνει ότι μπορούμε να παραλείψουμε την εκ νέου εφαρμογή — ιδιαίτερα εάν καθόμαστε σε ηλιόλουστα σημεία.

«Θα πρέπει επίσης να ανανεώνουμε εάν καθόμαστε δίπλα σε ένα παράθυρο, καθώς οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν το τζάμι του παραθύρου», επισημαίνει ο δερματολόγος Δρ. Κόρεϊ Χάρτμαν.

Επιπλέον, δεν ισχύει όπως πολλές και πολλοί νομίζουμε ότι επειδή εφαρμόζουμε SPF 50 κάτω από το μακιγιάζ μας κάθε πρωί, πρέπει να εφαρμόζουμε ξανά αντηλιακό με το ίδιο επίπεδο SPF.

Όπως εξηγεί ο Χάρτμαν, εφόσον κάνουμε ανανέωση τουλάχιστον με SPF 30, εξακολουθούμε να λαμβάνουμε καλό επίπεδο προστασίας.

Βέβαια, το δέρμα στο πρόσωπο είναι πιο ευαίσθητο από το υπόλοιπο σώμα, επομένως ένα υψηλότερο SPF σίγουρα δεν βλάπτει. Ένα άλλο συνηθισμένο σφάλμα είναι η αναμονή έως ότου εκτεθούμε σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία για να το ανανεώσουμε - ή χειρότερα, να βάλουμε αντηλιακό πρώτη φορά.

Ανεξάρτητα από το πόσο δυνατό ή καυτό αισθανόμαστε τον ήλιο στην επιδερμίδα μας, εάν βγαίνουμε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, το δέρμα μας εκτίθεται στο φως του ήλιου.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι η βλάβη από τον ήλιο ξεκινά από την πρώτη στιγμή που το απροστάτευτο δέρμα μας βλέπει το φως της ημέρας – όχι το φως του ήλιου, αλλά το φως της ημέρας», εξηγεί η Τζάλιμαν.

Ακόμη, ενώ οι αντηλιακές πούδρες μπορούν να λειτουργήσουν για ανανέωση και φρεσκάρισμα προϊόντα ως το μοναδικό SPF τους, η Δρ. Τζάλιμαν τονίζει πως καλό είναι να μη βασιζόμαστε μόνο σε αυτά, καθώς είναι δύσκολο να τις χρησιμοποιήσουμε σε αρκετή ποσότητα ώστε να επιτύχουμε ένα ασφαλές επίπεδο αντηλιακής προστασίας.

Τέλος, το να γνωρίζουμε ακριβώς ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσουμε για την ανανέωση αντηλιακού προσώπου μπορεί να είναι δύσκολο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, αρκεί να θυμόμαστε τον χρυσό κανόνα: η οποιαδήποτε αντηλιακή προστασία είναι καλύτερη από καμία (εφόσον είναι SPF 30 ή μεγαλύτερη).

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ