ΕΕ: Συμφωνία από τα κράτη μέλη για να γίνει νόμος η προστασία της ελευθερίας του Τύπου

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον νόμο ορόσημο για την πολυφωνία, την ανεξαρτησίας των ΜΜΕ και κατά της παρακολούθησης των δημοσιογράφων
SimpleImages via Getty Images

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα με τη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (The European Media Freedom Act - EMFA). Πρόκειται για έναν νέο νόμο για τη διασφάλιση της ελευθερίας, του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (EMFA) θα θεσπίσει ένα κοινό πλαίσιο για τις υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και θα εισαγάγει μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των δημοσιογράφων και των παρόχων μέσων ενημέρωσης από πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη λειτουργία τους πέρα από τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο ο προτεινόμενος κανονισμός ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανησυχίες στην ΕΕ σχετικά με την πολιτικοποίηση των μέσων ενημέρωσης, αλλά και στην έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και την κατανομή της κρατικής διαφήμισης στους παρόχους υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης.

Επιδιώκει δε να θέσει σε εφαρμογή εγγυήσεις για την καταπολέμηση της πολιτικής παρέμβασης στις συντακτικές αποφάσεις τόσο για τους ιδιωτικούς όσο και για τους δημόσιους παρόχους μέσων ενημέρωσης, να προστατεύσει τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους και να εγγυηθεί την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης.

Ένας ευρωπαϊκός φορέας ελέγχου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Επίσης στην Πράξη προβλέπεται η σύσταση ενός νέου, Ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (European Board for Media Services), το οποίο θα αποτελείται από τις εθνικές αρχές μέσων ενημέρωσης, θα συμβουλεύει και θα υποστηρίζει την Επιτροπή για την προώθηση της συνεπούς εφαρμογής των βασικών διατάξεων του νέου νόμου σε όλα τα κράτη μέλη, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, γνωμοδοτήσεις και θα βοηθά την Επιτροπή να καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές.

Πλουραλισμός, διαφάνεια και ένα «Όχι» στη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών που έχουν ως αντικείμενο μέσα ενημέρωσης

Οι θέσεις του Συμβουλίου, όσον αφορά στο πλαίσιο κανόνων:

Ορίζει την ευθύνη των κρατών μελών να εγγυώνται την πολυφωνία, την ανεξαρτησία και την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων παρόχων μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν εντός των συνόρων τους

καθορίζει το πεδίο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ενισχύει την ανεξαρτησία του

Επίσης η πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης θεσπίζει διατάξεις κατά της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού που έχουν ως αντικείμενο μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους και προβλέπει την προστασία των δημοσιογραφικών «πηγών»

Διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των απαιτήσεων για τη διαφάνεια, τόσο για τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας, η οποία προτείνεται να ισχύει για όλους τους παρόχους υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης, όσο και για τη διαφάνεια της κρατικής διαφήμισης, όπου μειώνεται σημαντικά η δυνατότητα εθνικών εξαιρέσεων για μικρές οντότητες.

παρέχει σαφέστερους κανόνες για τη σχέση μεταξύ των πολύ μεγάλων παρόχων διαδικτυακών πλατφορμών και των παρόχων υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης που τηρούν ρυθμιστικά ή αυτορρυθμιζόμενα καθεστώτα συντακτικού ελέγχου και δημοσιογραφικών προτύπων στα κράτη μέλη, με στόχο να διασφαλιστεί ότι το παραγόμενο περιεχόμενο αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Επόμενα Βήματα

Η προεδρία του Συμβουλίου έχει πλέον εντολή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις το τελευταίο καθορίσει τη θέση του σχετικά με τον κανονισμό EMFA (την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης) . Κοινός στόχος της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον κανονισμό EMFA πριν από τις προσεχείς εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δημοφιλή