ΔΙΕΘΝΕΣ
29/08/2019 08:33 EEST | Updated 29/08/2019 08:34 EEST

Συμφωνία Ερντογάν - Τραμπ για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη Συρία

Σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ.

Anadolu Agency via Getty Images
OSAKA, JAPAN - JUNE 29: (----EDITORIAL USE ONLY MANDATORY CREDIT - "TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) holds a meeting with U.S President Donald Trump (R) on the second day of the G20 Summit at INTEX Osaka Exhibition Center in Osaka, Japan on June 29, 2019. (Photo by Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους ώστε μεταξύ άλλων να προστατευθούν οι άμαχοι στην περιοχή Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στην δική του κυβέρνηση και αυτή του Τραμπ για τη βορειοανατολική Συρία αποτελεί καλό βήμα προκειμένου να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» εκεί και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να καθυστερήσει η εφαρμογή της, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Κατά το ίδιο δίκτυο, ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, πως επισήμανε στον ρώσο πρόεδρο ότι τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται σε ετοιμότητα κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και ότι η διαδικασία με τις ΗΠΑ πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.

ΟΗΕ: Απαίτηση για την κατάπαυση του πυρός

Κάποια κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άρχισαν αυτή την εβδομάδα να συζητούν σχέδιο απόφασης που απαιτεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, με πρωτοβουλία του Κουβέιτ, της Γερμανίας και του Βελγίου, ανέφεραν διπλωμάτες.

Το σχέδιο απόφασης ζητεί ιδίως να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων σε αυτή την περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας και προτρέπει τους αντιμαχόμενους να προστατεύουν τους άμαχους και το ιατρικό προσωπικό, κατά τις ίδιες πηγές.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, από τη μια, και οργανώσεων τζιχαντιστών και ανταρτών από την άλλη βρίσκονται σε έξαρση στην περιοχή, που η Δαμασκός προσπαθεί να ανακαταλάβει.

«Χρειαζόμαστε μια γερή απόφαση», υπογράμμισε δυτικός διπλωμάτης, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κρίνοντας ότι πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση στη Ρωσία για να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων και πολιτικών εγκαταστάσεων.

Μια πρώτη επίσημη συζήτηση των κρατών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ για το κείμενο αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος της εβδομάδας, ανέφερε άλλη διπλωματική πηγή.

Τα τελευταία χρόνια η Μόσχα ασκεί συχνά το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο ΣΑ για να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων για τη Συρία. Από την άνοιξη, το Κουβέιτ, η Γερμανία και το Βέλγιο, που χειρίζονται την ανθρωπιστική πτυχή των ενεργειών του ΟΗΕ στη Συρία, πολλαπλασίασαν τις συνεδριάσεις του ΣΑ σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία και να μεταβάλουν τη δυναμική, μάταια.

Στα τέλη Ιουλίου, δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδονησία, Κουβέιτ, Περού, Πολωνία, Δομινικανή Δημοκρατία) πρότειναν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διενεργηθεί εσωτερική έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό. Η Ρωσία «έγινε έξαλλη», σχολίασε διπλωμάτης.

Εντός της ημέρας το ΣΑ αναμένεται να ενημερωθεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και την εξέλιξη των μεσολαβητικών προσπαθειών του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, του Νορβηγού διπλωμάτη Γκάιρ Πέντερσεν.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)