Συμμετείχε ή όχι η πριγκίπισσα Σάλμα της Ιορδανίας στην κατάρριψη ιρανικών drones

Kυκλοφόρησαν εικόνες και φήμες ότι η κόρη του Βασιλιά Αμοντάλα Β' και πιλότος της πολεμικής αεροπορίας κατέρριψε έξι ιρανικά drones με κατεύθυνση το Ισράηλ.
Η Αυτής Μεγαλειότης Βασίλισσα Ράνια (Δ), ο Πρίγκιπας διάδοχος Χουσεΐν (2ος Δ), η Πριγκίπισσα Σάλμα μπιντ Αμπντάλα (Α) και ο Πρίγκιπας Χασίμ μπιν Αμπντάλα ( 2ος Α) παρευρίσκονται στον Βασιλικό Γάμο της Πριγκίπισσας Ιμάν μπιντ Αμπντάλα Β' και του Τζαμέλ Αλέξανδρου Θερμιώτη στις 12 Μαρτίου 2023 στο Αμμάν της Ιορδανίας. (Photo by Royal Hashemite Court /Handout/Anadolu Agency via Getty Images)
Η Αυτής Μεγαλειότης Βασίλισσα Ράνια (Δ), ο Πρίγκιπας διάδοχος Χουσεΐν (2ος Δ), η Πριγκίπισσα Σάλμα μπιντ Αμπντάλα (Α) και ο Πρίγκιπας Χασίμ μπιν Αμπντάλα ( 2ος Α) παρευρίσκονται στον Βασιλικό Γάμο της Πριγκίπισσας Ιμάν μπιντ Αμπντάλα Β' και του Τζαμέλ Αλέξανδρου Θερμιώτη στις 12 Μαρτίου 2023 στο Αμμάν της Ιορδανίας. (Photo by Royal Hashemite Court /Handout/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Η πριγκίπισσα Σάλμα μπιντ Αμπντάλα της Ιορδανίας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας δημόσιας αντιπαράθεσης έπειτα από φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ότι συμμετείχε στην κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το Ισραήλ.

Το Ιράν εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, εκτοξεύοντας πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στη χώρα, σε απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ κατά του ιρανικού προξενικού κτιρίου στη Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση αποτελούνταν από περίπου 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 30 πυραύλους κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιορδανία συμμετείχαν στις προσπάθειες αναχαίτισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων.

Ωστόσο, γρήγορα εμφανίστηκαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέφεραν ότι η πριγκίπισσα Σάλμα συμμετείχε στην κατάρριψη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχαν εισέλθει στον εναέριο χώρο της Ιορδανίας.

Η πριγκίπισσα, η οποία είναι πιλότος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ιορδανίας, φέρεται να εμφανίστηκε σε διάφορες φωτογραφίες που την έδειχναν να συμμετέχει στην επιχείρηση.

″Η πριγκίπισσα Σάλμα της Ιορδανίας κατέρριψε έξι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χθες το βράδυ”, έγραφε μία από τις αναρτήσεις, η οποία είχε συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Misbar, μια ανεξάρτητη πλατφόρμα ελέγχου και επαλήθευσης γεγονότων στην αραβική γλώσσα, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις φήμες.

Η πλατφόρμα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι η πριγκίπισσα, δεύτερη κόρη του Βασιλιά Αμπντάλα Β′ και της Βασιλίσσας Ράνια της Ιορδανίας συμμετείχε στην επιχείρηση και ότι η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προερχόταν από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emirates Woman στις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Η φωτογραφία την δείχνει με αεροπορική στολή να στέκεται μπροστά από ένα αεροσκάφος.

Ένα σημείωμα της κοινότητας στο X, μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν πλαίσιο και να επισημαίνουν τυχόν παραπλανητικές ειδήσεις ή παραπληροφόρηση, ανέφερε ότι ορισμένες από τις εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ψηφιακά τροποποιημένα στιγμιότυπα οθόνης που μοιράστηκε ένα μέσο ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι η πριγκίπισσα κατέρριψε έξι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

″Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψεύτικοι και κατασκευασμένοι”, ανέφερε το σημείωμα της κοινότητας.

Μια άλλη παρόμοια φωτογραφία που συνόδευσε τις φήμες δημοσιεύθηκε από τον επίσημο λογαριασμό της βασιλικής Χασεμιτικής Αυλής στο Instagram στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή τα γενέθλιά της Σάλμα.

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αργά το Σάββατο, η κυβέρνηση της Ιορδανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε ότι αντιμετώπισε ”κάποια ιπτάμενα αντικείμενα” που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της χώρας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν ”οτιδήποτε θα εξέθετε την ασφάλεια και την προστασία του έθνους, των πολιτών του και την ιερότητα του εναέριου χώρου και των εδαφών του σε οποιονδήποτε κίνδυνο ή παράβαση από οποιοδήποτε μέρος”.

ΑΡΧΕΙΟ - Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ μπιν αλ-Χουσεΐν παρίσταται σε στρατιωτική τελετή στη Βιέννη, 25 Οκτωβρίου 2021
ΑΡΧΕΙΟ - Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ μπιν αλ-Χουσεΐν παρίσταται σε στρατιωτική τελετή στη Βιέννη, 25 Οκτωβρίου 2021
via Associated Press

Εξοργισμένοι οι Ιορδανοί από την κατάρριψη από την κυβέρνηση ιρανικών πυραύλων που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ

Aυτό που πάντως δεν αποτελεί φήμη αλλά είναι 100% πραγματικότητα είναι πως η πλειονότητα των Ιορδανών εξέφρασε οργή και δυσαρέσκεια για την συμμετοχή της χώρας τους στην αναχαίτιση της επίθεσης του Ιράν με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ το πρωί της Κυριακής, καθώς οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίστηκαν στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν.

Anadolu via Getty Images

Ο ρόλος της Ιορδανίας στην κατάρριψη των ιρανικών πυραύλων και drones προκάλεσε την οργή των Ιορδανών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει πάνω από 33.000 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου.

Πολλοί Ιορδανοί εξέφρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οργή τους.

«Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β′ προστάτευσε το Ισραήλ από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όλα καλά. Αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει εξίσου καλά τη Δυτική Όχθη», ανέφερε τη Δευτέρα ο Walid al-Jama’iye, χρήστης του Twitter.

Στον αντίποδα, Ισραηλινοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επαίνεσαν τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας για την κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη χώρα του την Κυριακή, λέγοντας μάλιστα ότι είναι καλύτερος σύμμαχος για το Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Πηγή: Τhe New Arab

Δημοφιλή