ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2019 14:36 EET | Updated 26/03/2019 16:13 EET

Brexit: Ενισχύονται τα περί παραίτησης της Μέι, καθώς προσπαθεί να περάσει τη συμφωνία της

Θεωρείται πως θα ανακοινώσει ημερομηνία.

Handout . / Reuters

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα απευθυνθεί στους βουλευτές των Συντηρητικών την Τετάρτη, πιθανότατα για να ανακοινώσει ημερομηνία παραίτησης, σε μια τελευταία απόπειρα να κερδίσει τη στήριξή τους για τη συμφωνία της για το Brexit.

Η Μέι ήταν να μιλήσει στην αποκαλούμενη Επιτροπή 1922 το απόγευμα, δήλωσε ανώνυμα ένας Συντηρητικός βουλευτής, προσθέτοντας πως «ήταν σχεδόν βέβαιο» πως θα έθετε ημερομηνία παραίτησής της.

Υπήρχαν ενδείξεις πως κάποιοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές εμφανίζονταν έτοιμοι να υποστηρίξουν το σχέδιό της για έξοδο από την ΕΕ, πριν επιλέξουν νέο ηγέτη, πιο κοντά στις θέσεις τους, που θα αναλάμβανε την επόμενη φάση διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Ο Μέι ενδεχομένως να προσπαθήσει να φέρει ξανά τη συμφωνία της στη Βουλή την Πέμπτη, για μια τρίτη ψηφοφορία σχετικά με τη μεγαλύτερη αλλαγή πολιτικής της Βρετανίας στο εμπόριο και την εξωτερική πολιτική εδώ και 40 χρόνια.

 

 

Τη Δευτέρα οι βουλευτές πήραν τον έλεγχο της διαδικασίας στο κοινοβούλιο για το πώς η Βρετανία θα έπρεπε να βγει από την ΕΕ.

Ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, επικεφαλής της φράξιας των Συντηρητικών που απαιτεί «καθαρό» Brexit, είπε πως η επιλογή φαίνεται τώρα να είναι μεταξύ της συμφωνίας της Μέι ή του μη Brexit.

«Πάντα πίστευα ότι η μη συμφωνία είναι καλύτερη από τη συμφωνία της Μέι. Αλλά η συμφωνία της Μέι είναι καλύτερη από το να μη βγούμε καθόλου» είπε ο Ρις Μογκ σε ένα podcast.

Οι βουλευτές πήραν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας από την κυβέρνηση τη Δευτέρα, δημιουργώντας το ενδεχόμενο ενός πιο «μαλακού» Brexit από αυτό που προβλέπεται στο σχέδιο της Μέι, ή ακόμα και της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Τρεις πιο χαμηλόβαθμοι υπουργοί παραιτήθηκαν προκειμένου να αντιδράσουν στην κυβερνητική γραμμή και να παρέχουν στη Βουλή τη δυνατότητα να επηρεάσει τον μελλοντικό δρόμο της Βρετανίας.

Πιθανές επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη συμφωνία της Μέι, ένα Brexit χωρίς συμφωνία, άλλο ένα δημοψήφισμα, την ανάκληση του Άρθρου 50, μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τελωνειακή ένωση και παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η κυβέρνηση επέμεινε πως η συμφωνία της Μέι με την ΕΕ τον Νοέμβριο, μετά από πάνω από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, παραμένει ο μόνος δρόμος για να βγει η Βρετανία από την ένωση.

Ο υπουργός Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, είπε την Κυριακή πως αν το κοινοβούλιο πάρει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές.

Βουλευτές που υποστηρίζουν τις αποκαλούμενες «ενδεικτικές» ψήφους κάλεσαν τη Μέι να υποστηρίξει οποιαδήποτε εναλλακτική στρατηγική Brexit στην οποία μπορέσουν να συμφωνήσουν.