Συνάντηση Μυρσίνης Ζορμπά με δημιουργούς για τα πνευματικά δικαιώματα

Ποια θέματα έθεσαν στην υπουργό Πολιτισμού οι εκπρόσωποι των δημιουργών.

Συνάντηση με την Μυρσίνη Ζορμπά είχαν την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στο Υπουργείο Πολιτισμού, οι Φοίβος Δεληβοριάς, Φοίβος Τασσόπουλος, Ελένη Γιαννατσούλια, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και Άλκηστις Τσίκλου, ως εκπρόσωποι αντίστοιχα των Δ.Σ. των Σωματείων δημιουργών Άσμα, Μέτρον και Υπέρβαση, της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής - «ΕΔΕΜ» και του Εποπτικού Συμβουλίου της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης - ΕΥΕΔ.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας-ΟΠΙ, Γιάννης Αντωνιάδης και η Προσωρινή Διαχειρίστρια της ΕΥΕΔ, Μαρία Βλάχου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το βασικό θέμα που έθεσαν στην υπουργό οι εκπρόσωποι των δημιουργών ήταν η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τη μετάβαση από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ και η προώθηση των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα και εύρυθμα η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι εκπρόσωποι των δημιουργών ζήτησαν, παράλληλα, τη συμβολή του ΥΠΠΟΑ στην ομαλοποίηση της αγοράς όσον αφορά στην καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση μουσικής από τους επαγγελματίες, υπογραμμίζοντας ότι πλέον όλο σχεδόν το ελληνικό ρεπερτόριο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενωμένο και συσπειρωμένο στην ΕΥΕΔ, γεγονός που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς, να υπάρχει δηλαδή ένας φορέας που θα εκπροσωπεί τους πνευματικούς δημιουργούς.

Απηύθυναν, επίσης, αίτημα στον πρόεδρο του ΟΠΙ κ. Αντωνιάδη, να ασκήσει τις εποπτικές αρμοδιότητες που παρέχει ο νόμος στον ΟΠΙ, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν συγκεντρωθεί κατά του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης Αυτοδιαχείρηση.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, αναφέρθηκε σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια υπέρ των πνευματικών δικαιωμάτων, με τελευταία την νομοθετική ρύθμιση για την αναδρομική είσπραξη από την ΕΥΕΔ των οφειλόμενων δικαιωμάτων από τους χρήστες μουσικών έργων, καθώς και το ακατάσχετο των ποσών που αφορούν αμοιβές από πνευματικά δικαιώματα.

Συμφωνώντας με τα αιτήματα των εκπροσώπων των δημιουργών, η Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε ότι «θα προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη θωράκιση των δικαιωμάτων τους και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι χρήστες μουσικής θα ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους απέναντι στους δημιουργούς, αφού πλέον οι δημιουργοί είναι ενωμένοι στην ΕΥΕΔ και με ομοψυχία σχεδιάζουν την επόμενη μέρα για τη συλλογική διαχείριση στην Ελλάδα».

Δημοφιλή