Συνάντηση Τραμπ-Πενς. O πρώτος δεν θέλει να φύγει πιο νωρίς και ο άλλος αποφάσισε να μην τον πιέσει.

Στο κενό οι πιέσεις των Δημοκρατικών για επίκληση της 25ης Τροπολογίας από τον αμερικανό αντιπρόεδρο.
Tasos Katopodis via Getty Images

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο για πρώτη φορά μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και υπό το φως της έναρξης των διαδικασιών από τους Δημοκρατικούς, για την πρόωρη απομάκρυνσή του Ντόνανλντ Τραμπ από το αξίωμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters και το AFP, ι δύο άνδρες είχαν μια «καλή συζήτηση» και ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν από το πέρας της θητείας του, την 20ή Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς φαίνεται πως δεν προτίθεται να κινήσει διαδικασίες για να τον αντικαταστήσει -όπως ζητούν οι Δημοκρατικοί-επικαλούμενος την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος και δηλώνοντας με τη σύμφωνη γνώμη των σημαντικότερων υπουργών της κυβέρνησης ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος «επαναβεβαίωσαν ότι όσοι παραβίασαν τον νόμο και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο δεν αντιπροσωπεύουν το κίνημα ‘Πρώτα η Αμερική’ που υποστηρίζεται από 75 εκατομμύρια Αμερικανούς», είπε ο αξιωματούχος.

«Δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν το έργο τους για τη χώρα ως το τέλος των θητειών τους», πρόσθεσε.

Παρά την ασφυκτική πίεση του ενοίκου του Λευκού Οίκου, ο Μάικ Πενς ξεκαθάρισε την Τετάρτη με επιστολή του ότι δεν θα εναντιωνόταν ενώπιον του Κογκρέσου στην κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, προκαλώντας την οργή του Τραμπ και των οπαδών του.

«Ο Μάικ Πενς δεν είχε το θάρρος να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει για να προστατεύσει τη χώρα μας και το Σύνταγμά μας», ξέσπασε ο Τραμπ μέσω Twitter, ενώ ορδές οπαδών του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν πλήθος να φωνάζει «κρεμάστε τον Μάικ Πενς» προ των πυλών του Καπιτωλίου. Έξω από το εμβληματικό κτίριο είχαν στηθεί εξάλλου ικριώματα με κρεμάλες. Οπαδοί του Τραμπ περιφέρονταν στους διαδρόμους του κτιρίου φωνάζοντας ότι ο αντιπρόεδρος είναι «δειλός», σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Δημοφιλή