Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς: Στο επίκεντρο τα προαπαιτούμενα. Τον Απρίλιο η συζήτηση για το χρέος

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς: Στο επίκεντρο τα προαπαιτούμενα. Τον Απρίλιο η συζήτηση για το χρέος
SOOC

Χωρίς εντάσεις και διαφωνίες συνεχίζονται οι επαφές των επικεφαλής των Θεσμών και των αρμόδιων υπουργών στην Αθήνα, γεγονός που επιβεβαιώνει και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο προσερχόμενο στη συνάντηση με αντικείμενο τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση «ομαλή». «Είναι τόσο smooth όσο φαίνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αυριανή συνεδρίαση του Euro Working Group, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση για τις έως τώρα επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ενώ «έμφαση θα δοθεί στις τεχνικές συζητήσεις που διεξάγονται για το ζήτημα του χρέους».

Παρά το γεγονός ότι τα θέματα που θα πρέπει έως το καλοκαίρι να διευθετηθούν είναι πολλά και η λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων ιδιαίτερα μεγάλη, η πρώτη αυτή επίσκεψη των θεσμών θα είναι ταχύτατη καθώς αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτο κύκλος των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στην Αθήνα.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμα και τα θέματα της τρίτης αξιολόγησης, καθώς οι δανειστές παρακολουθούν επισταμένως τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς θα πρέπει να «τρέξουν» απρόσκοπτα επί μερικές εβδομάδες ούτε. Άλλωστε η επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών γίνεται και με αφορμή την παρουσία τους στο Delphi Forum με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων κύρους από το εγχώριο και διεθνές πολιτικο-οικονομικό στερέωμα.

Αύριο αναμένεται και η συνεδρίαση του Εuro Working Group στο οποίο θα εξεταστεί η πορεία του Ελληνικού προγράμματος, αλλά και η πορεία των τεχνικών συζητήσεων σχετικά με τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους. Η ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του χρέους αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε επίπεδο υπουργών στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου, ενώ θα έχει προηγηθεί η κρίσιμη για το Ελληνικό ζήτημα εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (20-22 Aπριλίου 2018).

Βέβαια η προετοιμασία από την Ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων προχωρά καθώς κρύβουν πολλές παγίδες.

Τα πιο δύσκολα
Τα πιο δύσκολα από τα 88 προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

-Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από την 1η Μαΐου για οφειλές προς στο Δημόσιο (για ποσά πάνω από 500 ευρώ).
-Η ψήφιση τον Μάιο της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
-Οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών.
-Η αποκοπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στη συνέχεια η δρομολόγηση της πώλησης του 17%. Τον Φεβρουάριο θα έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
-Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019. Μοιραία οι φορολογούμενοι θα μάθουν με αυτό τον τρόπο τις νέες περικοπές.
-Ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει την υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.

Το σημερινό πρόγραμμα
Για σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

11:00-12:00 Δημόσια Διοίκηση
14:00-15:00 Διαχείριση Δημόσιων Οικονομικών
16:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά
18:00-19:00 Εργασιακά -κοινωνική πρόνοια

Δημοφιλή