Συνελήφθη στη Μύκονο ένας εκ των αεροπειρατών της πτήσης 847 της TWA το 1985

Θα κινηθούν διαδικασίες έκδοσής του στη Γερμανία.
NABIL ISMAIL via Getty Images

Συνελήφθη το απόγευμα της 19ης Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Μυκόνου 65χρονος Λιβανέζος που αναζητείτο για συμμετοχή στην αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της TWA το 1985. Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις γερμανικές αρχές για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για την υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής τα έτη 1985 και 1987.

Ο 65χρονος οδηγήθηκε την Παρασκευή στον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του. Από εδώ και πέρα θα κινηθούν οι διαδικασίες έκδοσής του στη Γερμανία, όπου και θα γίνει η δίκη του.

H αεροπειρατεία στην πτήση της TWA

Στις 14 Ιουνίου 1985 έλαβε χώρα αεροπειρατεία στην πτήση 847 της TWA από τον Μοχάμεντ αλ Χαμαντέι και έναν δεύτερο τρομοκράτη, κατά τη διάρκεια πτήσης από την Αθήνα στη Ρώμη. Για ένα διάστημα 17 ημερών, ο πιλότος Τζον Τεστρέικ διέσχιζε τη Μεσόγειο με 153 επιβάτες και μέλη πληρώματος, από τη Βηρυτό στο Αλγέρι και πάλι πίσω, προσγειωνόμενος τρεις φορές στη Βηρυτό πριν του επιτραπεί να σταματήσει. Οι τρομοκράτες είχαν δέσει επιβάτες και τους ξυλοκοπούσαν, απειλώντας να τους σκοτώσουν εάν δεν απελευθερώνονταν εκατοντάδες Λιβανέζοι από ισραηλινές φυλακές. Κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο και άλλοι τρομοκράτες.

JOEL ROBINE via Getty Images

Όπως αναφέρεται στη σχετική σελίδα του FBI, στις 15 Ιουνίου, στην πρώτη στάση στη Βηρυτό, ο 23χρονος Ρόμπερτ Στέθεμ, δύτης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ξυλοκοπήθηκε από τον Χαμαντέι και τον συνεργό του, σύρθηκε στην ανοιχτή πόρτα του αεροπλάνου, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και ρίχτηκε στον διάδρομο του αεροδρομίου της Βηρυτού. Σημειώνεται πως μεταξύ των ομήρων ήταν και Ελληνας, ένας εκ των οποίων ήταν ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος.

Εν τέλει, οι όμηροι απελευθερώθηκαν τμηματικά, μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ, από πλευράς του, απελευθέρωσε και αυτό φυλακισμένους.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα