Συνέντευξη με την Agapi Stassinopoulos

Συνέντευξη με την Agapi Stassinopoulos

H Agapi Stassinopoulos είναι συγγραφέας και ομιλήτρια που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τώρα ζει στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μόνικα, από όπου και πήρε το μεταπτυχιακό της στην ψυχολογία. Τα προηγούμενα βιβλία της, Gods and Goddesses in Love και Conversations with the Goddesses, διασκευάστηκαν για την τηλεόραση και μεταδόθηκαν από το PBS, τον ραδιοτηλεοπτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Διεξάγει τα εργαστήρια πνευματικής καθοδήγησης για την εταιρεία Thrive Global, την οποία ίδρυσε η αδελφή της Αριάννα Χάφινγκτον, δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και μίλησε στην Huffington Post Greece για το τελευταίο της βιβλίο, Καλημέρα χαρά: 52 διαλογισμοί και πρακτικές για μια πιο ήρεμη και όμορφη ζωή (εκδ. Διόπτρα).

Γιατί αποφασίσατε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;

Ήθελα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου, να δώσω κουράγιο στον κόσμο και να να πυροδοτήσω τον ενθουσιασμό τους να συνεχίσουν στην πορεία τους ό,τι κι αν έχει συμβεί. Όλοι μας βιώνουμε παρόμοιες καταστάσεις, επομένως πιστεύω ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τις ιστορίες μας για να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους.

Γιατί επιλέξατε την εβδομαδιαία δομή στο βιβλίο;

Πιστεύω ότι όλοι μας χρειαζόμαστε μια τακτική υπενθύμιση για τα κίνητρά μας, για τη συνέπεια και τις εμπνεύσεις μας. Μια εβδομαδιαία θετική προσέγγιση προς όλα τα θέματα που μας απασχολούν είναι ένα σημαντικό στήριγμα.

Τι έχετε μάθει να προσέχετε περισσότερο στην υγεία σας;

Αν δεν κοιμηθώ καλά, την επόμενη μέρα είμαι κουρασμένη, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ και δεν αισθάνομαι καλά ούτε με τον εαυτό μου ούτε στο πώς διαχειρίζομαι τη μέρα μου. Επομένως, το σημαντικότερο είναι να επιτρέπω στον εαυτό μου έναν καλό, ήσυχο ύπνο (7-8 ωρών) αφού έχω αποσυνδέσει όλες μου τις συσκευές τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα – πολύ σημαντικό αυτό.

Ο καλύτερος τρόπος ξεκούρασης;

Ένα ζεστό μπάνιο με άλατα με άρωμα λεβάντας, ένας ζωηρός περίπατος, ένα ωραίο δείπνο με φίλους, πολλές αγκαλιές και, φυσικά, διαλογισμός.

Γιατί να κάνουμε διαλογισμό;

Όταν διαλογιζόμαστε είναι σαν να επαναφορτίζουμε τις μπαταρίες μας για να έχουμε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της μέρας. Αντιμετωπίζω τον διαλογισμό σαν να γεμίζω το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου για βγω στην εθνική, χωρίς να ανησυχώ μην ξεμείνω από βενζίνη. Είναι το πιο έξυπνο και σοφό πράγμα που μπορείς να κάνεις. Έχει σχέση με το να ξεκλέβεις λίγο χρόνο κάθε πρωί - ή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της μέρας - να επικεντρώνεσαι στις αναπνοές σου, να εκτιμήσεις όσα έχεις και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να ενωθεί με μια ανώτερη ενέργεια για να νιώσεις ότι έχεις στήριξη στην επαγγελματική και προσωπική σου ζωή.

Ποιο είναι το μάντρα σας;

Τα αγαπημένα μου στιχάκια είναι: «Είμαι ήσυχη με τη γνώση ό,τι αυτό που έχω δεν θα μου λείψει, και ό,τι μου λείπει δεν προοριζόταν για μένα». Σε περιόδους της ζωής όταν νιώθουμε ότι δεν έχουμε αυτό που θέλουμε, είναι ένας καλός τρόπος να καταλάβεις ότι θα βρείς αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι. Είναι ένας τρόπος να δώσουμε έμφαση στα θετικά.

Ποια γνωριμία σας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο;

Λάτρεψα τον Lin Manuel Miranda, τον άνθρωπο πίσω από το πιο κορυφαίο μιούζικαλ, Hamilton, που πράγματι είναι γεμάτος δημιουργική ενέργεια. Μου είπε ότι αρχή της ζωής τους είναι ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για το αύριο. Άρα, αφιερώνει όλη του την ενέργεια κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία του.

Ποιος ή τι σας εμπνέει;

Η αδελφή μου, η Arianna Huffington, που, όσα εμπόδια κι αν έβρισκε μπροστά της, πάντα συνέχιζε στο δρόμο της. Έχει την ικανότητα να απαλλάσσεται από όσα δεν λειτουργούν και να συγχρονίζεται με όσα πάνε σωστά. Όπως και ο Richard Branson, ένας θαρραλέος πρωτοπόρος που νοιάζεται βαθιά για τους ανθρώπους του και τον πλανήτη.

Agapi Stassinopoulos

Η καλύτερη συμβουλή που έχετε λάβει;

Η μητέρα μου, η Ellie Stassinopoulos, όταν εγώ ή η αδελφή μου ήμασταν στενοχωρημένες ή υπερβολικά προσκολλημένες σε κάτι, μας έλεγε, «Άλλαξε το κανάλι – έχεις τον έλεγχο στα χέρια σου», αυτό μου έδωσε πολύ δύναμη.

Τι παρακολουθείτε στο Instagram;

Το National Geographic γιατί προβάλλει εξαιρετικές εικόνες του πλανήτη μας! Για τις πιο εμπνευσμένες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που αγωνίζονται, ακολουθώ το Humans of New York.

Eπόμενος προορισμός σας;

Η Σαντορίνη! Έχω πολύ καιρό να την επισκεφθώ και νομίζω ότι έφτασε η ώρα.

Η καλύτερη συμβουλή για τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα είναι για να μοιράζεσαι τα απλά πράγματα στη ζωή, να εκτιμήσεις όσα έχεις και να μην συγκρίνεσαι με τρίτους!

Τι κρατάτε από το 2017;

Την έκδοση του βιβλίου μου και τις υπέροχες ευκαιρίες που είχα να μιλήσω, να μοιραστώ το μήνυμά μου, να δω κόσμο να ανταποκρίνεται και να ανοίγεται σε νέα μονοπάτια.

Οι στόχοι σας για το 2018;

Να έρθω στην Ελλάδα και να μοιραστώ το μήνυμά μου με τους Έλληνες φίλους μου και να τους εμπνεύσω να παραμείνουν ζωηροί στην καρδιά και το πνεύμα. Επίσης, να θυμηθούμε ότι κουβαλάμε μια ιδιαίτερη κληρονομία άρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη λάμψη της χώρας!