Σύνοδος της Τεχεράνης: Κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ ζήτησε η Τουρκία- αντίθετη η Ρωσία

Σύνοδος της Τεχεράνης: Κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ ζήτησε η Τουρκία- αντίθετη η Ρωσία
Sputnik Photo Agency / Reuters

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε την Παρασκευή κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, λέγοντας πως η επικείμενη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των ανταρτών εκεί θα μπορούσε να καταλήξει σε σφαγή.

Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είπε πως η Μόσχα ήταν αντίθετη σε μια εκεχειρία, και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είπε πως η Συρία πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειάς της.

Οι τρεις πρόεδροι, οι χώρες των οποίων αποτελούν σημαντικούς «παίκτες» στον μακροχρόνιο συριακό εμφύλιο, είχαν συζητήσεις σε σύνοδο στην Τεχεράνη, με σκοπό την εύρεση τρόπου τερματισμού του πολέμου.

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ, που είναι το μοναδικό εναπομείναν μεγάλο προπύργιο των ανταρτών, αποτελεί φλέγον ζήτημα, καθώς οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, προετοιμάζονται για αυτό που θα μπορούσε να είναι η τελευταία μεγάλη, αποφασιστική μάχη του πολέμου.

POOL New / Reuters

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει πως μια γενικευμένη επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή. Ωστόσο, καθώς οι τρεις ηγέτες συναντιούνταν στην Τεχεράνη, ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη έπλητταν θέσεις των αντικαθεστωτικών στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Τεχεράνη και η Μόσχα βοήθησαν τον Άσαντ να αντιστρέψει την έκβαση του πολέμου, απέναντι σε ένα μεγάλο εύρος αντιπάλων, που περιλαμβάνουν από υποστηριζόμενους από τη Δύση αντάρτες μέχρι τζιχαντιστές, ενώ η Τουρκία είναι σημαντικός υποστηρικτής της αντιπολίτευσης και έχει στρατεύματα στη χώρα.

Οι συζητήσεις στην Τεχεράνη αποτελούν κομβικό σημείο στον επταετή πόλεμο, που έχει προκαλέσει τον θάνατο άνω του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων και τον εκτοπισμό άλλων 11 εκατομμυρίων από τις εστίες τους.

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν και τον Ρουχανί να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, λέγοντας πως μια τέτοια συμφωνία θα αποτελούσε «νίκη» για τη σύνοδο. Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από μια πιθανή νέα επίθεση στην Ιντλίμπ, είπε.

Ωστόσο, ο Πούτιν απάντησε πως αντιτίθεται σε μια κατάπαυση του πυρός επειδή οι μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα και του ISIS που βρίσκονται εκεί δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Συρία θα έπρεπε να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειάς της, είπε.

«Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν εκπρόσωποι της ένοπλης αντιπολίτευσης εδώ σε αυτό το τραπέζι. Και ακόμα περισσότερο δεν υπάρχουν εκπρόσωποι του Τζαμπχάτ αλ Νόσρα ή του ISIS ή του Συριακού στρατού» είπε ο Πούτιν.

«Νομίζω πως σε γενικές γραμμές ο Τούρκος πρόεδρος έχει δίκιο. Θα ήταν καλά. Αλλά δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους τους, και ακόμα περισσότερο δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τους τρομοκράτες από το Τζαμπχάτ αλ Νόσρα ή το ISIS, πως θα σταματήσουν να πυροβολούν ή να χρησιμοποιούν drones με βόμβες».

Khalil Ashawi / Reuters

Ο Ρουχανί είπε επίσης πως οι μάχες στη Συρία θα συνεχιστούν μέχρι οι αντάρτες να εκδιωχθούν από ολόκληρη τη χώρα, ειδικά στην Ιντλίμπ, αλλά πρόσθεσε πως στις πολεμικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να αποφευχθούν τα πλήγματα σε αμάχους. Επίσης, κάλεσε όλους τους αντάρτες στη Συρία να αφοπλιστούν και να συμβάλουν σε μια ειρηνική επίλυση του πολέμου.

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας στην Ιντλίμπ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αποστολής για την επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία, αλλά αυτή η μάχη δεν θα έπρεπε να βλάψει αμάχους και να οδηγήσει σε πολιτικές “καμμένης γης”» είπε ο Ρουχανί.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δεχτεί πρόσφυγες από τη Συρία, αν τελικά γίνει η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων. «Οποιοσδήποτε λόγος και αν υπάρχει, μια επίθεση...θα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα, σφαγές και ανθρωπιστική τραγωδία. Εκατομμύρια θα έρχονται στα σύνορα της Τουρκίας, επειδή δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Η Τουρκία δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να υποδεχτεί πρόσφυγες».

Η κυβέρνηση Άσαντ δεν εκπροσωπήθηκε άμεσα στη σύνοδο, ούτε οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες της Δύσης.

Δημοφιλή