ΔΙΕΘΝΕΣ
19/02/2018 20:55 EET

Συρία: Η κουρδική YPG αρνείται πως υπήρξε συμφωνία για να μπει ο συριακός στρατός στο Αφρίν

Goran Tomasevic / Reuters

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG διέψευσε τη Δευτέρα ότι προέβη σε συμφωνία με τη Δαμασκό για να εισέλθει ο συριακός στρατός στο Αφρίν, προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση της επιχείρησης του τουρκικού στρατού.

«Δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει μόνο μια έκκληση από εμάς ο συριακός στρατός να έρθει και να προστατέψει τα σύνορα» είπε, μιλώντας μέσω τηλεφώνου στο Reuters, ο εκπρόσωπος της YPG, Νουρί Μαχμούντ.

Η Τουρκία από πλευράς της ισχυρίστηκε πως θα αντιμετωπίσει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης εάν εισέλθουν στο Αφρίν, όπου είναι σε εξέλιξη από τον προηγούμενο μήνα η επιχείρησή της εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε πως οι επιχειρήσεις στο Αφρίν θα συνεχιστούν όπως προβλέπουν τα σχέδια της Άγκυρας, προειδοποιώντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας θα συμβάλουν στη διαίρεση της χώρας, εάν εισέλθουν στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

Επιπλέον, ο Μποζντάγ επισήμανε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Μανμπίζ της Συρίας δεν θα χρειαστεί να γίνει και ότι αντιθέτως οι διαφορές για την πόλη θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου με τις ΗΠΑ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)