ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ για το μέλλον του κόμματος, τεταμένο το κλίμα

Στον απόηχο της πρότασης Κασσελάκη για δημοψήφισμα μεταξύ των μελών σχετικά με τις διαγραφές.
.
.
Eurokinissi

Τεταμένο είναι το κλίμα στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον απόηχο της πρότασης του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, για δημοψήφισμα μεταξύ μελών για τις διαγραφές, και τις ηχηρές αποχωρήσεις στελεχών- μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Σκουρλέτης και Βούτσης.

.
.
Eurokinissi

Όπως προανήγγειλε την Παρασκευή με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης - με ομιλία του οποίου αρχίζει η συνεδρίαση- θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει δημοψήφισμα προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να αποφασίσουν για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που έχει παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα.

Η απόφαση του κ. Κασσελάκη αιφνιδίασε και προκάλεσε αντιδράσεις από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αλλά και συζητήσεις μεταξύ των υποστηρικτών του στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ συνεδρίαζαν διαφορετικές τάσεις του κόμματος, οι «προεδρικοί», η Ομπρέλα και η «6+6» για να εξετάσουν τα δεδομένα και να προσδιορίσουν την στάση τους στην Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με την πρόταση φέρονται να διαφωνούν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε την Μεγαλόπολη όπου συνομιλώντας με τον κόσμο ανέφερε: «Ένα κόμμα το οποίο δεν ακούει τη βάση του, δεν δικαιούται να είναι κόμμα εξουσίας». Λίγο αργότερα από την Καλαμάτα, επόμενο σταθμό της περιοδείας του σημείωσε: «Ήρθα για εσάς, το κόμμα ανήκει στον κόσμο. Αν δεν βγούμε εμείς έξω με τον πρόεδρο πρώτο, ποιος θα το κάνει;».

Αποχωρήσεις

Νωρίτερα την αποχώρησή τους από το κόμμα είχαν ανακοινώσει δύο στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο υπό διαγραφή Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει: «Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης».

Στην δική του ανακοίνωση ο κ. Βούτσης ενημερώνει ότι «δεν θα παραστώ στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα. Εκτιμώ ότι το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».

Δύο ημέρες νωρίτερα την δική του αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης ο οποίος ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. «…Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν από την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο ”κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη”», αναφέρει μεταξύ άλλών.

Η εβδομάδα άνοιξε με την εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» που φιλικά πρόσκειται στην «Ομπρέλα». Εκεί ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την δική του αποχώρηση: «Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος, είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς. Λυπάμαι το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σ΄ αυτό το κόμμα. Το ερώτημα είναι εάν με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».

Δύο ημέρες μετά την εκδήλωση δημοσιεύθηκε κείμενο με 1300 υπογραφές μελών της Ομπρέλας. Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε βαθιά ανήσυχοι και ανήσυχες για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του κόμματός μας. Όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Μέχρι πρόσφατα πολλοί/ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς. Παρ′ όλα αυτά, ή ακριβώς για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δημοφιλή