ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/07/2018 19:31 EEST | Updated 01/07/2018 23:13 EEST

Συγκέντρωση και πορείες για τη Μακεδονία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Eurokinissi

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες όσον αφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ. 

 

Eurokinissi

 

Οι συγκεντρωθέντες ξεκίνησαν πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους, δια μέσου της παραλιακής λεωφόρου Νίκης με προορισμό τον Λευκό Πύργο, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Οι αστυνομικοί είχαν στήσει ένα πρώτο μπλόκο στο ύψος της Αγίας Σοφίας, καθώς την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στην πόλη.

Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να περάσουν, ωστόσο στο δεύτερο μπλόκο των αστυνομικών, στο ύψος με την οδό Στρατηγού Καλλάρη, προκλήθηκε ένταση και μικροεπεισόδια.

 

Eurokinissi

 

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης να διαλύσουν το πλήθος, ενώ κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν αντικείμενα και γυάλινα μπουκάλια.

Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ στην Πλατεία Αριστοτέλους, από όπου είχε ξεκινήσει, έχοντας διαρκέσει περίπου τρεις ώρες. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η αντισυγκέντρωση και πορεία των αντιεξουσιαστών που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου.

 

Σύμφωνα με το seleo.gr, η συγκέντρωση είχε αρχικά προγραμματιστεί στο άγαλμα του Βενιζέλου (πάνω από την Αριστοτέλους) στις 19.00, ωστόσο μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας, επειδή περίπου 50 αντιεξουσιαστές μαζεύτηκαν στο σημείο για να κάνουν αντισυγκέντρωση.

Συγκέντρωση κατά της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα.  Τρεις προσαγωγές έγιναν από την αστυνομία στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια επεισοδίων μικρής έκτασης, μετά τις 9 το βράδυ.  Όπως έγινε γνωστό ομάδα περίπου 30 ατόμων που συμμετείχε στη συγκέντρωση πέταξε πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση που διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Τα ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών για να απωθήσουν τα άτομα που δημιούργησαν τα επεισόδια. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)