Σιβηρία: Προϊστορικό σκουλήκι «αναστήθηκε» μετά από 46.000 χρόνια

Νέο ρεκόρ κρυπτοβίωσης.
.
.
Shatilovich et al, 2023, PLOS Genetics; (CC-BY 4.0))

Ένα μικροσκοπικό σκουλήκι επέζησε στο μόνιμο στρώμα πάγου της Σιβηρίας για 46.000 χρόνια.

Ο αρχαίος στρογγυλός σκώληκας ανήκει στο πρόσφατα περιγραφέν είδος Panagrolaimus kolymaensis. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι βρισκόταν μέσα σε ένα απολιθωμένο λαγούμι σκίουρου που εξήχθη από μόνιμα παγωμένο έδαφος κοντά στον ποταμό Kolyma, στη βορειοανατολική Αρκτική, το 2002.

Οι επιστήμονες ανέβιωσαν το κατεψυγμένο νηματώδες το 2018, αλλά η ηλικία και το είδος του παρέμειναν ασαφή.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 27/7 στο περιοδικό PLOS Genetics βρήκε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αναφέρει το Livescience.

Τώρα, μία πιο ακριβής ραδιοχρονολόγηση δείχνει πως το νηματοειδές του γένους Panagrolaimus, παρέμεινε σε αιώνιο ύπνο τουλάχιστον για 46.000 χρόνια, σπάζοντας το ρεκόρ για οποιοδήποτε κατάσταση ακραίας αδράνειας που έχει παρατηρηθεί σε κάποιο ζώο. To προηγούμενο ρεκόρ σε νηματοειδή ήταν μόλις 39 έτη, ενώ ακόμα και τα βραδύπορα επανήλθαν στην κανονική μεταβολική τους κατάσταση μετά από 30 χρόνια παγωμένα.

.
.
Shatilovich et al, 2023, PLOS Genetics; (CC-BY 4.0))

Το πρόσφατα περιγραφέν νηματώδες εισήλθε στην κρυπτοβίωση στα τέλη του Πλειστόκαινου (2,6 εκατομμύρια έως 11.700 χρόνια πριν), μια εποχή που περιελάμβανε την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Το μόνιμο στρώμα πάγου που φυλάκισε το μικροσκοπικό πλάσμα δεν είχε ξεπαγώσει από τότε, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη κρυπτοβίωση σε νηματώδη σύμφωνα με τη μελέτη.

Μέχρι τώρα, το είδος νηματωδών της Ανταρκτικής Plectus murrayi και ένα δείγμα Tylenchus polyhypnus κατείχαν αυτό το ρεκόρ. Το πρώτο καταψύχθηκε σε βρύα για 25,5 χρόνια και το δεύτερο αποξηράνθηκε σε φυτώριο για 39 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια των νηματωδών που περιγράφηκαν πρόσφατα και τα συνέκριναν με εκείνα των σκουληκιών Caenorhabditis elegans, τα οποία ήταν οι πρώτοι πολυκύτταροι οργανισμοί που είχαν αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματός τους. Ελλείψει καθιερωμένων γενετικών μεθόδων για τη μελέτη του πρόσφατα αποψυγμένου σκουληκιού, το C. elegans παρείχε έναν καλά μελετημένο οργανισμό μοντέλο για σύγκριση. Η ανάλυση αποκάλυψε αρκετά κοινά γονίδια που συνδέονται με την κρυπτοβίωση.

Δημοφιλή