ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2017 12:59 EET | Updated 20/12/2017 13:04 EET

Σκάνδαλο με υποθέσεις βιασμών στη Σκότλαντ Γιαρντ: Καταγγελίες για αποκρύψεις στοιχείων

Γιατί κατέρρευσαν δύο υποθέσεις μέσα σε λίγες ημέρες

Stefan Wermuth / Reuters

Επανεξέταση όλων των ερευνών που είναι σε εξέλιξη σχετικά με υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ, μετά από «κατάρρευση» δεύτερης δίκης μέσα σε μια εβδομάδα εν μέσω ισχυρισμών πως η αστυνομία απέκρυψε σημαντικά στοιχεία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, o Άιζακ Αϊτίαρι, 25 ετών, είχε κατηγορηθεί για βιασμό παιδιού, ωστόσο η υπόθεση απορρίφθηκε την Τρίτη, λόγω προβληματισμών σχετικά με το γεγονός ότι οι ντετέκτιβ δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσουν ζωτικής σημασίας στοιχεία στους εισαγγελείς και την υπεράσπιση. Επίσης, λίγες ημέρες πιο πριν, είχε απορριφθεί η υπόθεση του 22χρονου Λίαμ Άλαν, όταν προέκυψε πως η αστυνομία δεν παρουσίασε χιλιάδες γραπτά μηνύματα που θα αποδείκνυαν την αθωότητά του.

Έκτοτε έχει γίνει γνωστό πως ήταν ο ίδιος ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ που είχε ασχοληθεί και με τις δύο υποθέσεις: Πρόκειται για τον 37χρονο Μαρκ Αζάρια, που εργάζεται στην ειδική μονάδα η οποία ασχολείται με υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης, και είναι ακόμα εν ενεργεία.

 

Η κατάρρευση/ απόρριψη των δύο υποθέσεων υπό παρεμφερείς συνθήκες μέσα σε λίγες ημέρες έχει κάνει την ηγεσία της αστυνομίας να επανεξετάσει κάθε υπόθεση που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, υπάρχουν ισχυρισμοί πως η αστυνομία κάνει βασικά λάθη κατά τη διάρκεια των προσπαθειών της να βελτιώσει τα ποσοστά καταδίκης σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης: Αυτή τη στιγμή μόλις το 11,2% των υποθέσεων καταλήγουν σε καταδίκες. «Έχω την υποψία πως υπάρχει επιθυμία να διασφαλιστεί πως ο αριθμός των καταδικών θα αυξηθεί» είπε σχετικά ο Νάιτζελ Έβανς, βουλευτής των Συντηρητικών ο οποίος απαλλάχθηκε από κατηγορίες περί βιασμού μετά από μια αμφιλεγόμενη έρευνα και δίωξη.

Όσον αφορά στις δύο υποθέσεις που κατέρρευσαν: Ο Άιζακ Αϊτίαρι είχε κατηγορηθεί για τον βιασμό ενός παιδιού κάτω των 16 ετών τον Ιούλιο και ήταν να δικαστεί του χρόνου. Πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή αναμένοντας τη δίκη του, ωστόσο την Τρίτη, σε προκαταρκτική ακρόαση, δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία, αφού είχε προκύψει ζήτημα περί της παρουσίασης του σχετικού υλικού στο σύνολό του.

Η δίκη του Λίαμ Άλαν, φοιτητή εγκληματολογίας, διαρκούσε ήδη τρεις ημέρες, όταν έγινε γνωστό πως η αστυνομία δεν είχε αποκαλύψει έναν σημαντικό όγκο κρίσιμων πληροφοριών. Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί για έξι βιασμούς και έξι σεξουαλικές επιθέσεις. Μεταξύ των γραπτών μηνυμάτων που δεν έφτασαν στα χέρια της υπεράσπισης ήταν και ένα από το φερόμενο θύμα όπου έγραφε ότι «δεν ήταν παρά τη θέλησή μου».

Ο Άλαν απειλεί να μηνύσει την αστυνομία και την εισαγγελία, τις οποίες κατηγορεί πως κυνηγούν τις καταδίκες «σαν στόχους πωλήσεων».

Sponsored Box