Τέλος στη διάθεση μέσω φαρμακείων των δωρεάν self tests από 19 Ιουνίου

Σύμφωνα με τον Α.Σκέρτσο θα συνεχίσει να ναι δωρεάν για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων με άλλο τρόπο διάθεσης.
Anadolu Agency via Getty Images

Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση την είδηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο πως από τις 19 Ιουνίου δεν θα είναι πλέον δωρεάν μέσω των φαρμακείων, η διάθεση των self tests για κορονοϊό.

Όπως ανακοίνωσε μέσω Facebook ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος λίγο μετά τις δηλώσεις φαρμακοποιών και στην σχετική απόφαση του ΠΦΣ -που προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά γιατί οι ανακοινώσεις γίνονται από αυτούς και όχι από τα κυβερνητικά όργανα- από τις 19 Ινουίου αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ αλλά η δωρεάν διάθεση θα συνεχιστεί για όλο το καλοκαίρι και τις επόμενες ημέρες θα εξειδικευτούν οι ομάδες δικαιούχων, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα διατίθενται.

Όπως αναφέρει: ”Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (οπως αυτες ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασιας, Εσωτερικών και Παιδειας) κατα τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών. Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι απο τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

-73% κρούσματα COVID

-65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID

0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID

-53% μείωση δείκτη θετικότητας”.

Akis Skertsos
Akis Skertsos
Eurokinissi

Η συμφωνία και η ανακοίνωση του ΠΦΣ

Την Δευτέρα, είχε εκδοθεί σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ πως από τις 19 Ιουνίου σταματά η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία.

Όπως υποστήριξε, ο κ.Θανάσης Παπαθανάσης μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, η αρχική συμφωνία που υπήρχε με την κυβέρνηση ήταν η η δωρεάν διάθεση να διαρκέσει για δύο μήνες και με το συνεχιστεί αυτή έως τις 19 Ιουνίου σημαίνει πως εργαζόμενοι και μαθητές που θα δίνουν πανελλήνιες θα είναι καλυμμένοι έως το τέλος του μήνα.

«Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήραμε απόφαση να επεκτείνουμε το δίμηνο διανομής έως τις 19 Ιουνίου. Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα. Σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία, πρόκειται για μία απόφαση που είναι εις γνώση της Πολιτείας» ανέφερε τονίζοντας πως η συμφωνία ήταν για δύο μήνες και εκπνέει μέσα Ιουνίου.

Όταν ερωτήθηκε για το τι θα γίνε μετά τις 19 Ιουνίου, ο κ.Παπαθανάσης απάντησε πως η διάθεση των self test θα μπορούσε συνεχίσει να γίνεται από φαρμακεία αλλά με χρέωση.

Δημοφιλή