ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/02/2018 11:47 EET | Updated 19/02/2018 12:14 EET

Σκοπιανό: Συμφωνία για το όνομα έως τον Ιούλιο βλέπει ο Ζάεφ

AFP Contributor via Getty Images

Η πΓΔΜ αναμένει ότι το ζήτημα της ονομασίας θα διευθετηθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το καλοκαίρι (11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες), δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με επιτυχία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζάεφ σε συνέντευξή του στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF την οποία αναδημοσιεύει το Reuters.

«Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ που σημαίνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να επικυρώνουν την προσχώρησή μας σε αυτό μόλις μαζί με την Ελλάδα ανακοινώσουμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Σκόπια και Αθήνα συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις φέτος ώστε να δώσουν λύση στη διαμάχη η οποία θα ανοίξει το δρόμο στη γείτονα χώρα να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την ΕΕ.

Το Reuters τονίζει ότι η Ελλάδα αντιδρά στη χρήση της ονομασίας Μακεδονία από την πΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι, μαζί με τα επίμαχα άρθρα στο σύνταγμα των Σκοπίων, θα μπορούσε να υποδηλώνει εδαφικές αξιώσεις σε σχέση με τη δική της βόρεια περιοχή που φέρει το ίδιο όνομα.

Παράλληλα, τo δημοσίευμα υπενθυμίζει ότιοι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν αποβεί άκαρπες από το 1991, όταν η πΓΔΜ αποσπάστηκε από την πρώην Γουγκοσλαβία, και ότι το 1993 η γείτονας έγινε δεκτή από τον ΟΗΕ με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Σημειώνεται επίσης, ότι νωρίτερα μέσα στο μήνα η πΓΔΜ δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να προσθέσει ένα γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της ώστε να επιλυθεί η διαμάχη με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις προοπτικές ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.