Σοφία Ζαχαράκη: Η Ανατολική Αττική μπορεί να γίνει πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής

Η υφυπουργός Τουρισμού, μιλά για τις θεματικές μορφές τουρισμού που αναδεικνύουν τη χώρα μας αλλά και την Ανατολική Αττική που έχει το μέλλον μπροστά της.
ΗUFFPOST.GR

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και με ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα διότι τα θέματα του Υπουργείου Τουρισμού «τρέχουν», καθώς έχει ξεκινήσει και η σεζόν, ενώ την ερχόμενη Κυριακή έχουμε τις εθνικές εκλογές, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη μιλά στη Huffpost για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και ο τουρισμός στην Ελλάδα πηγαίνει για νέο ρεκόρ, αλλά και για την εκλογική αναμέτρηση.

Κυρία Ζαχαράκη, είναι αλήθεια ότι ο τουρισμός, σε μια δύσκολη εποχή με την πανδημία, δοκιμάστηκε αλλά άντεξε και μάλιστα πηγαίνει για νέο ρεκόρ. Παράλληλα, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της θητείας σας, ως υφυπουργού Τουρισμού, λίγο πριν τις εκλογές. Μολονότι στα μέσα της τετραετίας αναλάβατε τη θέση αυτή, τι θεωρείτε ότι πετύχατε;

Μέσα από μία συλλογική προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού αλλά και του κλάδου συνολικά, αυτό που επετεύχθη είναι η δυναμική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού. Το 2020 και 2021, σταθήκαμε όρθιοι απέναντι στην επέλαση της πανδημίας. Το 2022, φτάσαμε τα έσοδα της καλύτερής μας χρονιάς, του 2019 -και μάλιστα τα ξεπεράσαμε κατά πολύ στις τρεις μεγαλύτερες μας αγορές (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία). Και φέτος το 2023, έχουμε ξεκινήσει με αύξηση 80% στα έσοδα τους πρώτους δύο μήνες και 50% αύξηση αφίξεων στο τετράμηνο. Οι δε αναζητήσεις των ελληνικών προορισμών και οι κρατήσεις δείχνουν ότι πάμε για την καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών.
Αυτό το συλλογικό επίτευγμα στον ελληνικό τουρισμό, πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Σε ό,τι αφορά στενά στο χαρτοφυλάκιό μου, είμαι υπερήφανη για το ότι καταφέραμε να αυξήσουμε την ορατότητα και συμμετοχή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Ελληνικό τουριστικό προϊόν, με πολλές περισσότερες επιλογές. Οι εναλλακτικές μορφές συνέβαλαν στην αύξηση της μέσης δαπάνης και των διανυκτερεύσεων ανά επισκέπτη, και είχαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της επέκτασης της τουριστικής σεζόν. Και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε με το όραμά μας για έναν τουρισμό πιο ποιοτικό, ισόρροπο και βιώσιμο, έναν τουρισμό για όλο το χρόνο, όλη τη χώρα, και για όλους τους Έλληνες. Υλοποιήσαμε άλλωστε, το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης του εγχώριου τουρισμού το «Τουρισμός για όλους», ύψους άνω των 60 εκ €, με 400.000 δικαιούχους, για πρώτη φορά για όλους τους προορισμούς της χώρας, και με ψηφιακή κάρτα.

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και αποτελεσματικότητα, με σχέδιο και επιμονή, για να φτάσουμε στον εθνικό στόχο που έθεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, των 30 δισ. ευρώ εσόδων από τον τουρισμό κάθε χρόνο. Αλλά και για έναν τουρισμό που θα βρίσκεται σε αρμονία με τους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αυτές που αναδείχθηκαν επί των ημερών σας, διότι είναι πολλές, προσέφεραν τα αναμενόμενα; Δημιούργησαν προστιθέμενη αξία στο ελληνικό προϊόν; Μπορούν να συμβάλλουν στον Ελληνικό Τουρισμό 2030 που ναι μεν το «Ήλιος – Θάλασσα» παραμένει το κυρίαρχο σύνθημα, αλλά πρέπει να εμπλουτιστεί με άλλες μορφές τουρισμού;

Όχι μόνο μπορούν, αλλά είναι αναγκαίο να είναι στην πρώτη γραμμή του τουρισμού του μέλλοντος. Ο επισκέπτης πλέον, όπως γνωρίζετε καλά, αναζητά ποιοτικές εμπειρίες, και τουρισμό εμβάθυνσης χωρίς βιασύνη -αυτό που διεθνώς αποκαλείται slow tourism. Και η Ελλάδα μπορεί να του το προσφέρει, και με το παραπάνω μάλιστα. Γι’ αυτό και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ενισχύουμε, με άνω των 300 εκ €, στοχευμένα και στρατηγικά, μορφές τουρισμού που μπορούν να προσθέσουν ιδιαίτερη υπεραξία στο συνολικό μας προϊόν. Μορφές όπως ο γαστρονομικός τουρισμός και αγροτουρισμός, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασύνδεσης και ψηφιακών χαρτών που θα λειτουργεί και ως θεματικός DMO. Χειμερινός και ορεινός, με νέες υποδομές χιονοδρομικών κέντρων, ορεινών καταφυγίων και μονοπατιών. Καταδυτικός, με νέα καταδυτικά πάρκα και μουσεία. Τουρισμός ευεξίας, με επενδύσεις σε υποδομές και αξιοποίηση των ιαματικών μας πόρων, που με τις νέες αναγνωρίσεις έχουν φτάσει πλέον σε αριθμό ρεκόρ.

Παράλληλα, δημιουργούμε υποδομές ώστε ο τουρισμός μας να είναι προσβάσιμος σε όλους, χωρίς εμπόδια. Και αναβαθμίζουμε τους τουριστικούς μας λιμένες, αυξάνοντας τη χωρητικότητα αλλά και την βιωσιμότητα τους, με καινοτόμες και πράσινες λύσεις.

Και ταυτόχρονα, προχωρούμε με συνεκτικές πολιτικές σε άλλους τομείς όπως στον οικοτουρισμό, στο θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό -που είναι το αναντίρρητο στρατηγικό μας πλεονέκτημα-, και στον οινοτουρισμό όπου πλέον έχουμε αριθμό-ρεκόρ οινοποιείων με σήμα επισκεψιμότητας, και σύντομα θα έχουμε και νέα, ειδική πλατφόρμα προβολής. Παράλληλα, επεκτείναμε αυτά τα σήματα σε κατηγορίες όπως τα ζυθοποιεία, τα τυροκομεία και τα ελαιοτριβεία, ώστε πλέον ο επισκέπτης να έχει την επιλογή όχι απλά να απολαύσει ένα προϊόν, αλλά να μυηθεί και στον τρόπο παραγωγής του.

ΗUFFPOST.GR

Είστε υπεύθυνη για θέματα εκπαίδευσης τουρισμού. Τι βήματα έγιναν; Βλέπουμε απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με τον τουρισμό και εν γένει με δουλειές χειρονακτικές. Είναι η ρετσινιά του «γκαρσόνια της Ευρώπης» που λέγαμε κάποτε ότι θα γίνουμε;

Η εκπαίδευση, και στον τουρισμό, είναι το κλειδί για το μέλλον. Τα χρόνια αυτά, παρά τις κρίσεις, στηρίξαμε, έμπρακτα, τις σχολές μας και τους σπουδαστές μας. Ήδη, 2 στους 3 αποφοίτους μας βρίσκουν δουλειά στον τουρισμό μέσα σε 1 μήνα από την αποφοίτηση, και το 94% παραμένει στον κλάδο του τουρισμού. Αρά, στην πράξη, η «ρετσινιά» όχι απλώς δεν τιμά τον κλάδο και τους ανθρώπους του, αλλά είναι πραγματικά αναντίστοιχη με την πραγματικότητα, καθώς έχουν γεννηθεί πολλές, καλές δουλειές και περιζήτητους εργαζόμενους, που πλέον διεκδικούν και πετυχαίνουν και καλύτερους μισθούς. Αυξήσαμε το στεγαστικό επίδομα στα 1.500 ευρώ, εισαγάγαμε νέες ειδικότητες σε συνεργασία με τους κοινωνικούς μας εταίρους και αυξήσαμε τις κατηγορίες πρακτικής άσκησης για τους σπουδαστές μας, επικαιροποίησαμε τα προγράμματα των σχολών μας, και προετοιμάζουμε τη νέα εξωστρεφή Τουριστική Ακαδημία, με ερευνητικό σκέλος. Και στο κρίσιμο θέμα της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, ξεκινά η υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος στον τουρισμό, 20.000 θέσεων, με πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι πολλές, αλλά η βούλησή μας να τις αντιμετωπίσουμε αποδεικνύεται ισχυρότερη. Γιατί μια ενισχυμένη τουριστική εκπαίδευση είναι το θεμέλιο για την συνεχή τροφοδότηση της ανόδου του ελληνικού τουρισμού, αλλά και για την επαγγελματική εξέλιξη και ευημερία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.

Τελικά το Υπουργείο Τουρισμού σας ταιριάζει περισσότερο από το Παιδείας, από εκεί που ξεκινήσατε; Πάντως, κάνατε και ορισμένες κινήσεις που άπτονται των δύο Υπουργείων, όπως με τη συνεργασία με το ΞΕΕ.

Όπως γνωρίζετε είμαι εκπαιδευτικός και παράλληλα προέρχομαι και από οικογένεια που ακόμα και σήμερα διατηρεί ξενώνα στο Καρπενήσι. Από μικρή ηλικία, λοιπόν, και από επιλογή μου, βρίσκομαι κοντά και στους δύο αυτούς τομείς, την εκπαίδευση και τον τουρισμό, και μάλιστα βιωματικά. Είναι δύο τομείς που αγαπώ και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που μου έδωσε τη δυνατότητα να υπηρετήσω σε αυτές τις δύο θέσεις ευθύνης, συμβάλλοντας στη γενικότερη προσπάθεια ανάκαμψης εν μέσω των μεγαλύτερων κρίσεων που αντιμετώπισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Ανεξαρτήτως όμως θέσης, αυτό που πραγματικά μου αρέσει στην ενασχόληση με τα κοινά, είναι η δυνατότητα να έρχεσαι σε επαφή με κόσμο, να συμβάλεις στην επίλυση των προβλημάτων των συμπολιτών σου, και να πηγαίνεις τη χώρα μπροστά, ένα βήμα τη φορά, με συνέργειες.

Και ένα τέτοιο εξαιρετικό παράδειγμα συνεργειών, ήταν αυτό που είχαμε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, για να δημιουργήσουμε το πρώτο μάθημα αρχών φιλοξενίας. Έτσι, οι Έλληνες μαθητές θα είναι οι πρώτοι διεθνώς που θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του σχολείου να έρθουν σε επαφή με τις αρχές και τις έννοιες της φιλοξενίας, αυτού του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού που αποτελεί όχι μόνο το θεμέλιο του ελληνικού τουρισμού, αλλά και τη διεθνή ταυτότητα του Έλληνα. Και αυτή είναι μόνο η αρχή ανάλογων πρωτοβουλιών που υλοποιούμε και σκοπεύουμε να εντείνουμε, για να φέρουμε πιο κοντά την παιδεία και τον τουρισμό, δύο από τους πυλώνες για την προκοπή και ευημερία της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία.

Θα είστε υποψήφια στην Ανατολική Αττική. Γιατί ο πολίτης να ψηφίσει τη Σοφία Ζαχαράκη;

Καταρχάς, ο αγώνας μου όλο αυτό τον καιρό, είναι να πείσω τους συμπολίτες μας ότι αξίζει να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μία ακόμη τετραετία. Και αυτό τους το λέμε κοιτώντας τους στα μάτια, ως μια κυβέρνηση που ό,τι είπε, το έκανε. Παρά τις κρίσεις, εκπλήρωσε στο ακέραιο τη βασική της δέσμευση, μειώνοντας πάνω από 50 φόρους και εισφορές με κορυφαίο τον ΕΝΦΙΑ, και στήριξε τη μεσαία τάξη ανακουφίζοντάς την από τα βάρη που η προηγούμενη κυβέρνηση της είχε συνειδητά επιβάλει. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20% όπως αυξήθηκαν και οι συντάξεις, ενώ η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 10% . Σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην ανάπτυξη, στις εξαγωγές, στον τουρισμό. Υλοποιήθηκαν κομβικές μεταρρυθμίσεις, με κορυφαία την ψηφιοποίηση του κράτους. Και ίσως το πιο σημαντικό για το μέλλον της πατρίδας: η Ελλάδα θωρακίστηκε αμυντικά και διπλωματικά, και είναι πλέον πιο έτοιμη από ποτέ να αντιμετωπίσει κάθε εχθρική επιβουλή. Και φυσικά δεν αρκούμαστε σε αυτά. Σκοπός είναι να έχουμε μια Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο κοινωνική, πιο παραγωγική πιο πράσινη, και πιο ισχυρή, που προχωρά στο μέλλον με σταθερότητα, αλλά και τόλμη. Με κεντρικό στόχο, όπως πετύχαμε τους χαμηλότερους φόρους, τώρα να πετύχουμε τους υψηλότερους μισθούς με 950 ευρώ κατώτατο, και 1500 ευρώ μέσο μισθό.

Και ως προς το πρόσωπό μου, δεν θέλω να πω πολλά. Θέλω να πω απλώς ότι προσπάθησα τα 4 αυτά χρόνια στις θέσεις ευθύνης που μου εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός να τις υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Και το έργο το οποίο παρήγαμε, αποτελεί αξιόπιστο μάρτυρα και τεκμήριο αυτής της προσπάθειας.

Σκοπός μου είναι στην επόμενη τετραετία να αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις, με το ίδιο πάθος, στην υπηρεσία των πολιτών της Ανατολικής Αττικής, εάν μου κάνουν την τιμή να μου εμπιστευτούν έναν από τους σταυρούς τους. Γιατί η Ανατολική Αττική πρέπει να γίνει όχι μόνο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά κυρίως ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους της. Και αυτός είναι ένα στοίχημα, το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε, όλοι μαζί.

TAKIS NIKOLOPOULOS