Η Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μέσω της πλατφόρμας ESG

Η Ελένη Ανδρεάδη αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που έχει η χώρα μας και η Μεσόγειος.
SANI / IKOS

Ψηλά στην ατζέντα του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, βρέθηκε ο τουρισμός.

Σε ένα σημαντικό πάνελ ομιλητών με θέμα «The role of ESG and purpose», η Ελένη Ανδρεάδη, διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Sani/Ikos, αναφέρθηκε στον ρόλο του τουρισμού στην προώθηση της βιώσιμης ατζέντας και τις ευκαιρίες που προσφέρει η πλατφόρμα του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) ώστε η Ελλάδα, καθώς και όλη η περιοχή της Μεσογείου, να πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού και της οικονομίας.

Η Ελένη Ανδρεάδη τόνισε ότι «οι προκλήσεις και οι πιέσεις στην περιοχή της Μεσογείου θα είναι μεγάλες για τον τουρισμό. Μέσω μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής αειφορίας, μπορούμε να προστατεύσουμε, αλλά και να αναδείξουμε το πλούσιο τουριστικό μας προϊόν – το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, τις ακτογραμμές μας, την ιστορία και τον πολιτισμό», επισημαίνοντας ότι «τα εργαλεία που προσφέρουν η Πολιτεία, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ και της χώρας καθώς και το καθολικό αίτημα όλων των μερών για επιδόσεις αειφορίας, μας δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν, ακόμη και να βγούμε μπροστά ως χώρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό».

Η Ελένη Ανδρεάδη
Η Ελένη Ανδρεάδη
SANI / IKOS

Παράλληλα, σημείωσε ότι όλοι οι εταίροι «επενδυτές, ρυθμιστικά όργανα, επισκέπτες, εργαζόμενοι, τοπικές κοινωνίες» ανεβάζουν τον πήχη σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, τη συμπερίληψη, την ευημερία, τη διαφάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι «οι νέοι εργαζόμενοι θέλουν να εργαστούν για εταιρείες που δεν είναι απλώς υπεύθυνες, αλλά κάνουν καλό στο περιβάλλον, την κοινωνία.

Οι επισκέπτες -σε ποσοστό 75% σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της booking.com – προτιμούν τα βιώσιμα τουριστικά προϊόντα και δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερο για αυτό, το απαιτούν αντίθετα από το brand που επιλέγουν. Αλλά και οι επενδυτές φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν περισσότερο σε περιπτώσεις καλύτερης διαχείρισης των κινδύνων ESG».

Η Ελένη Ανδρεάδη αναφέρθηκε και στους τομείς στους οποίους καλούνται να εστιάσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όσον αφορά στη βιωσιμότητα, την ενεργειακή απόδοση, τις εκπομπές άνθρακα, την εξοικονόμηση νερού, τη μείωση των αποβλήτων και ειδικότερα των τροφικών, λέγοντας ότι «ο όμιλος Sani/Ikos έχει θέσει φιλόδοξους στόχους σε όλους αυτούς τους τομείς. Μέσα από τα προγράμματα αειφορίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει αναπτύξει προηγμένα τεχνολογικά συστήματα με στόχο την ανθρακική ουδετερότητα των ξενοδοχείων έως το 2030, και έως τέλος του 2024, μηδενικά πλαστικά απορρίμματα και μηδενικά απόβλητα για υγειονομική ταφή (triple zero)».

«Η στρατηγική μας στον τομέα της αειφορίας, υλοποιείται με καθορισμένες πολιτικές και μετρήσιμους στόχους με περισσότερους από 100 δείκτες (ΚΡΙs) με άξονα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, οι διαδικασίες ελέγχονται ετησίως από εξωτερικούς ελεγκτές και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση βιωσιμότητας ESG σύμφωνα με τα Πρότυπα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την υποβολή εκθέσεων (GRI) που αποτυπώνει την ολοκληρωμένη διάσταση αειφορίας του ομίλου», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή