Σπάνιο φαινόμενο μεταμορφώνει σύννεφο σε «μέδουσα» μετά από καταιγίδα στην Αφρική

Το παράξενου σχήματος σύννεφο, το οποίο είχε μήκος περίπου 300 χιλιόμετρα, εντοπίστηκε πάνω από το κεντρικό Μάλι από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Suomi NPP.
NASA Earth Observatory/Suomi National Polar-orbiting Partnership

Αυτή η εντυπωσιακή φωτογραφία δείχνει ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο σύννεφο μετά από καταιγίδα σε σχήμα μέδουσας που βρίσκεται πάνω από τη δυτική Αφρική.

Το παράξενου σχήματος σύννεφο, το οποίο είχε μήκος περίπου 300 χιλιόμετρα, εντοπίστηκε πάνω από το κεντρικό Μάλι από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Suomi NPP, ο οποίος διευθύνεται από τη NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η «καμπάνα» της μέδουσας βρίσκεται πάνω από την πόλη Μόπτι, ενώ τα «πλοκάμια» απλώνονται μέχρι την Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γης της NASA .

.
.
https://earthobservatory.nasa.gov/images/92844/an-outflow-boundary-not-a-jellyfish-over-africa

Το παράξενο σύννεφο ήταν το αποτέλεσμα ενός μετεωρολογικού φαινομένου που είναι γνωστό ως όριο εκροής, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα ωστικό κύμα ταχέως κινούμενου αέρα που ακτινοβολεί από σύννεφα καταιγίδας, αναφέρει το Live Science.

Τα όρια εκροής, γνωστά και ως μέτωπα ριπών, ενεργοποιούνται όταν ο κρύος αέρας από τα σύννεφα κατεβαίνει στην επιφάνεια, σύμφωνα με το NOAA .

Όταν συμβαίνει αυτή η κίνηση, γνωστή ως καθοδική ροή, ο κρύος αέρας αρχίζει να διαστέλλεται γρήγορα προς τα έξω σαν κυματισμοί σε μια λίμνη, αναγκάζοντας τον θερμότερο αέρα προς τα πάνω.

Σε ξηρές περιοχές, τα όρια εκροής μπορούν να παρασύρουν σκόνη και άμμο από το περιβάλλον τοπίο, δημιουργώντας βραχύβια τείχη σωματιδίων γνωστά ως haboobs, σύμφωνα με το Earth Observatory.

Αυτές οι καταιγίδες σκόνης, που συνήθως διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, εμφανίζονται συχνά σαν από το πουθενά μετά από καταιγίδες και μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ορατότητα και την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία .

Δημοφιλή