Σπάνιος μετεωρίτης σχεδόν 8 κιλών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική

Η Ανταρκτική είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να κυνηγήσετε μετεωρίτες.
.
.
Maria Valdes

Ένας σπάνιος μετεωρίτης βάρους σχεδόν οκτώ κιλών ανακαλύφθηκε στις παγωμένες πεδιάδες της Ανταρκτική, ανάμεσα σε πέντε νέους που βρέθηκαν από διεθνή ομάδα ερευνητών.

Ο σπάνιος μετεωρίτης είναι περίπου στο μέγεθος ενός πεπονιού, αλλά ζυγίζει 7,7 κιλά. Αυτός ο μετεωρίτης είναι ένας από τους μόλις 100 περίπου αυτού του μεγέθους ή μεγαλύτερου που ανακαλύφθηκαν στην Ανταρκτική, κορυφαία τοποθεσία για κυνήγι μετροϊτών όπου έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 45.000 διαστημικοί βράχοι.

Τώρα, ο μετεωρίτης κατευθύνεται στο Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου στις Βρυξέλλες, όπου θα μελετηθεί.

Επίσης η Μαρία Βαλντές, ερευνήτρια στο Μουσείο Field και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο που ήταν μέρος της ομάδας αποστολής, έχει κρατήσει μέρος του υλικού για δική της ανάλυση.

Η εξειδίκευση της Βαλντές είναι η κοσμοχημεία. «Αυτό σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε μετεωρίτες για να μελετήσουμε την προέλευση και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος μέσω χημικών μεθόδων», είπε στο CNN.

«Με τις αναλύσεις που γίνονται μπορώ να σκεφτώ την προέλευση αυτού του βράχου, πώς εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, από τι είδους σώμα προήλθε και πού στο ηλιακό σύστημα σχηματίστηκε», πρόσθεσε.

.
.
Maria Valdes

Η ερευνητική ομάδα πέρασε περίπου μιάμιση εβδομάδα, ζώντας σε σκηνές στο αφιλόξενο και παγωμένο έδαφος της Ανταρκτικής. Ωστόσο, η Βαλντές είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της πέρασαν χρόνο σε έναν βελγικό ερευνητικό σταθμό κοντά στις ακτές της Ανταρκτικής, όπου απολάμβαναν ζεστά, τυρώδη φαγητά, όπως το φοντί.

«Ανυπομονώ να επιστρέψω εκεί», είπε. «Με βάση τη δορυφορική μελέτη, υπάρχουν τουλάχιστον 300.000 μετεωρίτες στην Ανταρκτική. Και όσο μεγαλύτερος είναι ο (αριθμός) δειγμάτων που έχουμε, τόσο καλύτερα μπορούμε να κατανοήσουμε το ηλιακό μας σύστημα».

Η Ανταρκτική είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να κυνηγήσετε μετεωρίτες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η Ανταρκτική είναι έρημος και το ξηρό της κλίμα εμποδίζει την αποσύνθεση των μετεωριτών.

Το τοπίο είναι ιδανικό για κυνήγι μετεωριτών γιατί οι μαύρες διαστημικές πέτρες ξεχωρίζουν ξεκάθαρα στα χιονισμένα χωράφια.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν η Βινσιάν Ντεμπουάλ, καθηγητής στο Université Libre de Bruxelles στις Βρυξέλλες. Μαζί της με την Βαλντές ήταν η Μαρία Σομπάχελ, καθηγήτρια στο Eidgenössische Technische Hochschule Zurich, και ο διδακτορικός φοιτητής Ριόγκα Μαέντα από το Vrije Universiteit Brussel και το Université Libre de Bruxelles.

Δημοφιλή