Σπειροειδής φακός επαφής χρησιμοποιεί «οπτική δίνη» για να διορθώσει την όραση

Βασίζεται σε ένα σπειροειδές μοτίβο που επιτρέπει στο μάτι να εστιάζει σε διαφορετικές αποστάσεις και σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού.
Imgorthand via Getty Images

Οι επιστήμονες έχουν σχεδιάσει έναν εντυπωσιακό νέο φακό επαφής που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην οφθαλμολογία.

Βασίζεται σε ένα σπειροειδές μοτίβο που επιτρέπει στο μάτι να εστιάζει σε διαφορετικές αποστάσεις και σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού.

Πέρα από τους φακούς επαφής, οι εφευρέτες της λένε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια σειρά μικροσκοπικών συστημάτων απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένων καταναλωτικών gadgets όπως ακουστικά εικονικής πραγματικότητας, για να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία από τους υπάρχοντες φακούς, αναφέρει το Science Alert.

Ο φακός, που ονομάζεται σπειροειδής διόπτρα, στέλνει το εισερχόμενο φως να περιστρέφεται σε μια οπτική δίνη, επιτρέποντας τις διάφορες παραμορφώσεις στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού που μπορεί να συμβούν καθώς γερνάμε.

«Σε αντίθεση με τους υπάρχοντες πολυεστιακούς φακούς, ο φακός μας αποδίδει καλά κάτω από ένα ευρύ φάσμα συνθηκών φωτισμού και διατηρεί την πολυεστιακή ανεξάρτητα από το μέγεθος της κόρης», λέει ο Bertrand Simon από το Εργαστήριο Φωτονικής, Αριθμητικών και Νανοεπιστημών (LP2N) στη Γαλλία.

«Για πιθανούς χρήστες εμφυτευμάτων ή άτομα με υπερμετρωπία που σχετίζεται με την ηλικία, θα μπορούσε να παρέχει σταθερά καθαρή όραση, ενδεχομένως φέρνοντας επανάσταση στην οφθαλμολογία».

Αυτή τη στιγμή, οι ηλικιωμένοι με παθήσεις όπως η υπερμετρωπία και ο καταρράκτης μπορούν να χρησιμοποιήσουν προοδευτικούς φακούς για να εστιάσουν σε διαφορετικές αποστάσεις, με διαφορετικά μέρη του γυαλιού να έχουν διαφορετικές δυνάμεις μεγέθυνσης.

Εδώ, όλα τοποθετούνται σε έναν ενιαίο φακό που είναι επίσης πολύ μικρότερος και χωρίς τις παραμορφώσεις που μπορούν να συμβούν γύρω από την περιφερειακή όραση του χρήστη, χάρη στην εφαρμογή μιας σπείρας που βασίζεται στη σπείρα του Fermat.

«Η δημιουργία μιας οπτικής δίνης απαιτεί συνήθως πολλαπλά οπτικά εξαρτήματα», λέει ο Laurent Galinier, από την εταιρεία οπτικών SPIRAL SAS στη Γαλλία. «Ο φακός μας, ωστόσο, ενσωματώνει τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνει μια οπτική δίνη απευθείας στην επιφάνειά του».

Όλα αυτά είναι πολύ θετικά, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει: η ομάδα λέει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε την ακριβή φύση των οπτικών δινών που παράγονται από τη σπειροειδή διόπτρα.

Μετά από αυτό, η τεχνολογία θα πρέπει να δοκιμαστεί σε γυαλιά για άτομα με λιγότερο από τέλεια όραση, σε σενάρια πραγματικού κόσμου. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης μια σειρά από άλλες εφαρμογές στις κάμερες για τα πάντα, από drones έως αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα.

«Εκτός από τις εφαρμογές οφθαλμολογίας, ο απλός σχεδιασμός αυτού του φακού θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά τα συμπαγή συστήματα απεικόνισης», λέει ο Simon.

«Θα εξορθολογίσει το σχεδιασμό και τη λειτουργία αυτών των συστημάτων, ενώ θα προσφέρει επίσης έναν τρόπο για την επίτευξη απεικόνισης σε διάφορα βάθη χωρίς πρόσθετα οπτικά στοιχεία».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Optica.

Δημοφιλή