Στα χέρια των Τούρκων Κούρδισσα μαχήτρια της Συρίας και ανιψιά καταζητούμενου γνωστού πολιτικού

Μυστήριο γύρω από το πώς έπεσε στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών με την οικογένεια της να κατηγορεί τους Κούρδους του Ιράκ.

Σε θρίλερ, με σοβαρές διαστάσεις για τη σχέση των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ μπορεί να εξελιχθεί η υπόθεση της 21χρονης μαχήτριας, ενταγμένης στις τάξεις του ου γυναικείου τμήματος των Μονάδων Πολιτοφυλακής (YPJ) στη Συρία και ανιψιάς του επικηρυγμένου από τους Τούρκους τέως συμπροέδρου του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) με έδρα την αυτο -ανακηρυχθείσα αυτόνομη περιοχή της Ροζάβα στη Συρία.

Η Ντάλια Μαχμούντ Μουσλίμ, Κούρδισας, φαίνεται πως βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών διωκτικών αρχών αλλά το πώς έγινε αυτό αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ της οικογένειας της κοπέλας (που είναι από οικογένεια με έντονη πολιτική παρουσία στις κουρδικές περιοχές της Συρίας) και των Κούρδων του Ιράκ.

Σύμφωνα με την οικογένειά της και σχετική ανάρτησή του πατέρα της στο Facebook-όπως αναφέρει δημοσίευμα του al Arabiya- η 21χρονη «παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές και συγκεκριμένα στις μυστικές υπηρεσίες» μετά από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν πριν από έξι μήνες και για λόγους υγείας. Επίσης υπήρξαν αναφορές πως η κοπέλα είναι έγκυος.

Υποστηρίζει μάλιστα πως η κόρη του ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Συρία και η παράδοσή της στις τουρκικές αρχές έχει συγκλονίσει την οικογένεια ενώ κατηγορεί ως υπεύθυνες τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με ανάρτησή στο Twitter της εξαδέλφη της 21χρονης: Η απαγωγή της εξαδέρφης μου Ντάλι Μαχμούντ Μουσλίμ και η έκδοσή της στην Τουρκία και όλα όσα ακούγεται πως βγαίνουν από το στόμα της ή λέει υπό τις πιέσεις που τις ασκούνται είναι ψευδή και έχουν ως στόχο να αμαυρώσουν τη φήμη της οικογένειας και τους θεσμούς στη Ροζάβα”.

Οι δε αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), απορρίπτουν τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως δεν έχουν παίξει κανέναν ρόλο ούτε σε πιθανή απαγωγή της ούτε σε παράδοσή της στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Αντιθέτως επιβεβαιώνουν από την πλευρά τους την εκδοχή του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, σύμφωνα με το οποίο η Ντάλια Μαχμούντ Μούσλιμ, «παραδόθηκε» στις 15 Ιουλίου «στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας» σε μια νότια επαρχία της Τουρκίας.

Το υπουργείο αναφέρει πως η κοπέλα «έφυγε από τις Μονάδες του YPJ και ξεκίνησε αισθηματική σχέση με έναν μαχητή του PKK γνωστό με το όνομα Τουλ Χαντάν που κατοικεί στην Μπιτλίς», στην Τουρκία.

«Και οι δυο αποφάσισαν να φύγουν από το PKK», σύμφωνα με την ανακοίνωση ενώ η κοπέλα φέρεται να μετέβη ως εκ τούτου «μυστικά» στην Τουρκία προκειμένου να παραδοθεί στις αρχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πατέρας της 21χροης όμως επιμένει πως η υποτιθέμενη δήλωση της κόρης του πως παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές «ψευδής» ή/και αποτελεί αποτέλεσμα πιέσεων που δέχθηκε.

Σε βάρος του θείου της κοπέλας, Σάλεχ Μούσλιμ έχει εκδοθεί από το 2016 ένταλμα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές σε σχέση με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο του 2016 (29 νεκροί). Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε ανάμιξη.

Δημοφιλή