Στα ύψη η αντιπαράθεση Ρωσίας- Δύσης για την υπόθεση Σκριπάλ και τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Στα ύψη η αντιπαράθεση Ρωσίας- Δύσης για την υπόθεση Σκριπάλ και τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ
Henry Nicholls / Reuters

Στα ύψη παραμένουν οι τόνοι στην «ψυχροπολεμικού» κλίματος αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Βρετανίας- αλλά και χωρών της Δύσης γενικότερα- όσον αφορά στην υπόθεση της χημικής επίθεσης στον πρώην διπλό πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, και την κόρη του, Γιούλια, στη νότια Αγγλία, αλλά και τις πρόσφατες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Στον απόηχο της απόφασης απέλασης 23 Ρώσων διπλωματών, ο Αλεξάντερ Γιακοβένκο, Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία, είπε την Παρασκευή πως η Μόσχα θα ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» στο Λονδίνο για το όλο θέμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax- προσθέτοντας ότι οι 23 διπλωμάτες που απελαύνονται αντιστοιχούν σε περικοπή 40% του προσωπικού, επηρεάζοντας σημαντικά τη λειτουργία της πρεσβείας του.

Σε συνέντευξή του στο Rossiya 24, ο Γιακοβένκο κατηγόρησε τη Βρετανία ότι κλιμακώνει την επιθετικότητά της απέναντι στη Μόσχα, προκειμένου να προκαλέσει αντιπερισπασμό στην κοινή γνώμη, δεδομένων των δυσκολιών όσον αφορά στο Brexit το 2019.

Από πλευράς του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα απελάσει και αυτή Βρετανούς διπλωμάτες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει αρκεστεί να δηλώσει πως η Βρετανία πρέπει να ανακαλύψει τις ακριβώς έχει συμβεί.

Στο «μέτωπο» των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει επεκτείνοντας τη «μαύρη λίστα» Αμερικανών που έχει, χωρίς να αποκλείονται επιπλέον μέτρα. Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε 19 Ρώσους πολίτες και πέντε φορείς (μεταξύ των οποίων η διαβόητη πλέον Internet Research Agency, η GRU και η FSB) την Πέμπτη για τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και κυβερνοεπιθέσεις, στη σημαντικότερη εξέλιξη αυτού του είδους από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παρόλα αυτά, ο Ριαμπκόφ είπε πως η Μόσχα εξακολουθεί να επιθυμεί να διατηρήσει τον διάλογο με την Ουάσινγκτον, και λαμβάνει αντίμετρα εξαιτίας αυτού που χαρακτήρισε «αμερικανικό πολιτικό πείσμα», σύμφωνα με το RIA. «Αυτοί οι Αμερικανοί πολιτικοί παίζουν με τη φωτιά καταστρέφοντας τη σχέση Ρωσίας- ΗΠΑ, επειδή ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα» είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, δήλωσε την Πέμπτη ότι συμμερίζεται την εκτίμηση της Βρετανίας πως η Ρωσία είναι πίσω από την επίθεση, και δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα εντός των επομένων ημερών. Η Γαλλία είχε εμφανιστεί στην αρχή διστακτική, δηλώνοντας αρχικά πως χρειάζονται περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία- ωστόσο, μετά από συνομιλία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ο Μακρόν έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη στάση της χώρας του. Υπογραμμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμάνουελ Μακρόν και η Τερέζα Μέι ζήτησαν, σε κοινή τους ανακοίνωση, από τη Ρωσία να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με την επίθεση, κάνοντας λόγο για μια επίθεση σε βάρος των βρετανικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η οποία «απειλεί την ασφάλεια όλων μας» και είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Σε σχετική ανακοίνωση προέβη και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Παρασκευή πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να πήρε την απόφαση για την επίθεση.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν θα υπάρξει ρωσοφοβία ως αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει», είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας πως «η διαμάχη μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν και με την απόφασή του ―και νομίζουμε πως είναι εξαιρετικά πιθανό να ήταν δική του απόφαση― να κατευθύνει τη χρήση ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους δρόμους της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, ενώ αρνείται να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το πώς ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok, που είχε αναπτυχθεί από τις σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις, χρησιμοποιήθηκε κατά του 66χρονου Σκριπάλ (o οποίος είχε προδώσει δεκάδες Ρώσους πράκτορες στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών) και της 33χρονης Γιούλια, που βρέθηκαν αναίσθητοι έξω από ένα εμπορικό κέντρο στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας. Σημειώνεται πως σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση είναι και ένας Βρετανός αστυνομικός που δηλητηριάστηκε από την ουσία.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή επιθετική χρήση τέτοιου όπλου στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Δημοφιλή