ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/04/2018 15:20 EEST

Στα όσα είπε ο Καμμένος για τις φρεγάτες παρέπεμπψε ο Τζανακόπουλος

SOOC

Τσίπρας και Μακρόν είχαν «διερευνητικές συζητήσεις» στις οποίες «συζητήθηκαν διάφορα ενδεχόμενα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε σε όσα είπε ο υπουργός Άμυνας δίνοντας μόνο μία «περιγραφή» των «διερευνητικών συζητήσεων» του Έλληνα πρωθυπουργού και τυ Γάλλου προέδρου.

Στην συνομιλία «συζητήθηκαν μία σειρά από ενδεχόμενα για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και την ενίσχυση της άμυνας», είπε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι από την δική μας μεριά έχουμε στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκμεταλλευτούμε την όξυνση στις σχέσεις με την Τουρκία για να μπούμε σε παράλληλο εξοπλισμό. Εφόσον υπάρξουν συμφέρουσες προτάσεις που εντάσσονται στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας θα τις συζητήσουμε σοβαρά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι θα υπάρξει ενημέρωση αν καταλήξουν οι ελληνογαλλικές συνομιλίες και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ρήγμα ανάμεσα σε Π. Καμμένο και Φ. Κουβέλη, όπως δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Π. Καμμένο και τον Φ. Κουβέλη».

Η offshore που χρηματοδοτεί Μαρέβα και Πρώτο Θέμα

Η κυβέρνηση επαναφέρει τις αποκαλύψεις για την offshore εταιρεία που φέρεται να χρηματοδότηση και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα και την εταιρεία της συζύγου του Κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας την σιωπή του προέδρου της ΝΔ. «Δεν βρήκε για τέταρτη μέρα ούτε μια λέξη να πει για την offshore εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε τόσο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας Πρώτο Θέμα όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του Μαρέβας Μητσοτάκη. Και εδώ δεν πρόκειται απλώς για επιχειρηματική δράση αλλά για μια σκοτεινή υπόθεση την οποία επιμελώς το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης αποσιωπούν εδώ και μέρες», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος και έθεσε τρία ερωτήματα στον πρόεδρο της ΝΔ «ο οποίος πρέπει να βρει το πολιτικό σθένος επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί»:

1) Επιβεβαιώνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του από την ίδια offshore εταιρεία που χρηματοδότησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Πρώτου Θέματος;

2) Ποιος είναι ο μέτοχος της εν λόγω εταιρείας και ποιο ή ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν;

3) Θεωρεί ότι αυτές οι πρακτικές χρηματοδότησης συμβάλλουν στην διαφάνεια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τόσο των μέσων ενημέρωσης όσο και του πολιτικού συστήματος;

ΔΕΗ: Σύγκριση σχεδίων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι μιλώντας για τη ΔΕΗ είπε «ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας». Μάλιστα έκανε μία σύγκριση της ιδιωτικής «μικρής ΔΕΗ» που ήθελε να δημιουργήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζεται σήμερα η ΝΔ. Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε την πώληση:

-του 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ

-του 21,4 του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της

-του 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της επιχείρησης,

-του 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια συμφωνία που επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το 90,9% του συνολικού δυναμικού της επιχείρησης χωρίς την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ή μονάδων φυσικού αερίου, ενώ τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

«Η συμφωνία που πετύχαμε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για να ευθυγραμμιστούμε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βρίσκονται πλήρως στον αντίποδα των πολιτικών που η ΝΔ υλοποιούσε και τις οποίες σήμερα προτείνει ξανά στον ελληνικό λαό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «βρίσκονται πλήρως στον αντίποδα της πολιτικής κατατεμαχισμού της ΔΕΗ, του ξεπουλήματος των πιο παραγωγικών και ανταγωνιστικών της μονάδων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Δικτύου της μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ».

«Τελείωσε η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018». Όσον αφορά χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «μία διαφορά μεταξύ της τυπικής και της ουσιαστικής ημερομηνίας εξόδου», αλλά υπογράμμισε πως «είναι ρεαλιστικός στόχος η επίτευξη συμφωνίας στις 21 Ιουνίου. Τα ζητήματα είναι δύσκολα και περίπλοκα και αφορούν τα προαπαιτούμενα την ρύθμιση του χρέους και το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας. Αν απομείνουν κάποιες ουρές δεν αποκλείω να χρειαστεί άλλο ένα Eurogroup».

 

Sponsored Post