CULTURE
21/01/2020 13:17 EET | Updated 21/01/2020 13:26 EET

Στα Προπύλαια …. με πολύ τραγούδι!

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Παύλος Κορδής

Μια ιδιαίτερη μουσική βραδυά, με ελεύθερη είσοδο θα λάβει χώρα το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, στις 20:00, στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο «Προπύλαια», μετρό «Πανεπιστήμιο»).

Ειδικότερα ο  νέος Αρχιμουσικός Παύλος Κόρδης, νέες εξαίρετες τραγουδίστριες και νέοι εξαίρετοι τραγουδιστές που συγκροτούν την«Ομάδα ΄Οπερας» του ΕργαστηρίουΕλληνικής Μουσικής του Τμ. Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων- ΑΣΟΝ ερμηνεύουν την Εισαγωγή στην ΄Οπερα του Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Βότζαρης» σε ενορχήστρωση Βύρωνα Φιδετζή, το «Φινάλε» της 1ης Πράξης της Όπερας του Mozart «Cosi fan tutte» και το «Φινάλε» της Οπερέτας του Johann Strauss «Νυχτερίδα».

Η συναυλία θα ανοίξει με την εντυπωσιακή εισαγωγή της όπερας Μάρκος Μπότσαρης, σε ενορχήστρωση του Βύρωνα Φιδετζή, ως φόρος τιμής στον μεγάλο αρχιμουσικό που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της Ελληνικής μουσικής διεθνώς. Θα ακολουθήσει το ενθουσιώδες φινάλε της 1ης πράξης της όπερας Cosi fan Tutte (1790), και στην συνέχεια το φινάλε της πασίγνωστης οπερέττας του Johann Strauss II, Η Νυχτερίδα (1851).

Η Ομάδα Όπερας του Εργαστηρίου Ελληνικής μουσικής του Τμ. Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ ιδρύθηκε το 2018, με την πρωτοβουλία του Παύλου Κόρδη και την αμέριστη συμπαράσταση του μουσικολόγου και αρχιμουσικού Νίκου Μαλιάρα, του αρχιμουσικού Παύλου Σεργίου, και του πιανίστα Γιώργου Τζιατζιάφη. Ως αποκλειστικός στόχος της ομάδας τέθηκε η έκθεση των φοιτητών και αποφοίτων του ΕΚΠΑ στον κόσμο της όπερας και ιδιαίτερα στο Ελληνικό οπερατικό ρεπερτόριο. Στις 25 Ιανουαρίου, η ομάδα εμφανίζεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό στην εμβληματική Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ).    

.

Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ και ο ομώνυμος μη κερδοσκοπικός και ανεξάρτητος σύλλογος-φορέας της, ιδρύθηκε το 1998 από τους μουσικούς Nancy Bargerstock, Διαμαντή Καραγιάννη, Πέτρο Μιχαήλ και Σπύρο Αργυρόπουλο με σκοπό να δώσει σε νέους μουσικούς ευκαιρίες απόκτησης ορχηστρικής εμπειρίας στο συμφωνικό ρεπερτόριο, μουσικής παιδείας και αντίληψης. Μέλη του συλλόγου είναι γονείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί, καθηγητές ωδείων, συνθέτες και πανεπιστημιακοί, ενώ πρόεδρός του εκλέγεται σταθερά ο Νικόλαος Μαλιάρας, καθηγητής μουσικολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαέστρος της ορχήστρας είναι ο Παύλος Σεργίου και μέλη αυτής είναι μαθητές και μαθήτριες από σχεδόν όλα τα ωδεία του λεκανοπεδίου αλλά και νομών εκτός Αττικής. Από την ίδρυσή της η ΑΣΟΝ έχει δώσει 115 συναυλίες στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Αριστοτέλειου, σε πολλά σχολεία και δημοτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση πολλά ελληνικά και ξένα έργα σε ποικίλα, συχνά «μη οικεία» μουσικά ιδιώματα, έχει συνεργαστεί με επιφανείς έλληνες μουσικούς και έχει εκπαιδεύσει πολλές δεκάδες μουσικών που στελεχώνουν σήμερα τις επαγγελματικές ορχήστρες της χώρας.

.

 Συντελεστές 

Η Ομάδα Όπερας 

Wolfgang Amadeus Mozart, Cosi fan Tutte – Φινάλε Πρώτης Πράξης

Ναταλία Μποζίκα (σοπράνο), Ελεάννα Σαραμάσκου (σοπράνο), Σοφία Συμεωνίδη (σοπράνο)

Κωνσταντίνος Καραγεωργίου (βαθύφωνος), Ανδρέας Καραούλης (τενόρος), Πέτρος Χρηστάκης (βαρύτονος). 

Johann Strauss II, Η Νυχτερίδα – Φινάλε

Δέσποινα Ζάφτη (σοπράνο), Ειρήνη Πατσέα (σοπράνο), Σοφία Συμεωνίδη (σοπράνο)

Κλάυδιος Βουτσίνος (τενόρος), Γιώργος Γερακιανάκης (τενόρος), Θεόδωρος Μπιράκος (τενόρος).

Φιλική συμμετοχή – Χαράλαμπος Καρράς (τενόρος). 

Μουσική προετοιμασία/βοηθός μαέστρου, Γιώργος Τζιατζιάφης

Σκηνοθετική επιμέλεια, Δανάη Μπερή

Μουσική διεύθυνση, Παύλος Κόρδης