Στάσιμος ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα. Και σε ποια χώρα της ΕΕ έγινε αύξηση 52%

Στάσιμος ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα. Και σε ποια χώρα της ΕΕ έγινε αύξηση 52%
thomasandreas via Getty Images

Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα είναι οι τρεις εκ των 22 χωρών της ΕΕ που αν και έχουν εισαγάγει τον κατώτατο μισθό, πέρυσι δεν προχώρησαν σε αύξηση των βασικών αποδοχών των εργαζομένων.

Όπως γράφει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, εάν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός, η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό στις χώρες αυτές έχει στην πραγματικότητα μειωθεί.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σχετική έκθεση που εκπόνησε το γερμανικό Ίδρυμα Χανς Μπέκλερ, το οποίο πρόσκειται στα συνδικάτα.

Αναλυτικότερα οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν στις 22 χώρες κατά μέσο όρο κατά 4,4% αλλά «λόγω των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή, με 2,8% οι πραγματικές αυξήσεις ήταν εμφανώς μικρότερες σε σχέση με το 2016», αναφέρεται στην έκθεση. Το 2016 οι πραγματικές αυξήσεις των κατώτατων μισθών -λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη και τον πληθωρισμό- κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 5,1%.

Σε Ελλάδα, Γερμανία και Λουξεμβούργο αντίθετα, όπου δεν έγιναν αυξήσεις στον βασικό μισθό, οι εργαζόμενοι υπέστησαν μείωση του πραγματικού εισοδήματος λόγω πληθωρισμού: στην Ελλάδα κατά 1,1%, στη Γερμανία κατά 1,7% ενώ στο Λουξεμβούργο κατά 2,1%.

Οι υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί καταγράφονται στις γειτονικές της χώρες: στη Γαλλία ανέρχεται στα 9,88 ευρώ την ώρα, στην Ολλανδία στα 9,68 € ενώ με 11,55 € το υψηλότερο κατώτατο ωρομίσθιο καταγράφεται στο Λουξεμβούργο.

Σε όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντίθετα -πλην Σλοβενίας (4,84€)- ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά σήμερα τα τρία ευρώ την ώρα. Τον χαμηλότερο έχει η Βουλγαρία με 1,57€, στην Κροατία βρίσκεται στα 2,66€ ενώ στην Πολωνία στα 2,85€. Η μεγαλύτερη (φαινομενική) αύξηση έγινε στη Ρουμανία: το 2017 αυξήθηκε μεν σε σχέση με πρόπερσι κατά 52%, ωστόσο με 2,50€ την ώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένει όμως το κατώτατο ωρομίσθιο και στις χώρες της Μεσογείου: στην Ελλάδα βρίσκεται στα 3,39 ευρώ την ώρα, στη Μάλτα 4,31€, στην Πορτογαλία 3,49€ ενώ στην Ισπανία δεν ξεπερνά τα 4,46€.

Πηγές: DW

Δημοφιλή