ΣτΕ: Επιστροφή φόρου λόγω νομικής πλάνης – Σε ισχύ η προσφυγή για ανάκληση φορολογικής δήλωσης

Πώς μπορούμε να πάρουμε χρήματα πίσω από την εφορία.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Οι τελευταίες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.) δεν αναιρούν το δικαίωμα πολιτών για ανάκληση φορολογικής δήλωσης λόγω νομικής πλάνης, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μπορούν να πάρουν χρήματα πίσω από την Εφορία.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), επισημαίνοντας πως παραμένει η δυνατότητα απευθείας άσκησης προσφυγής για την ανάκληση φορολογικής δήλωσης, λόγω νομικής πλάνης, ενώ ορίζει πως σε περίπτωση δικαίωσης διατηρείται και η επιστροφή του βάσει αυτής καταβληθέντος φόρου ως αχρεώστητου.

«Με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. δεν αποκλείσθηκε η δυνατότητα απευθείας άσκησης προσφυγής για την ανάκληση φορολογικής δήλωσης, λόγω νομικής πλάνης, και για την επιστροφή του βάσει αυτής καταβληθέντος φόρου ως αχρεώστητου, δυνατότητα που, παρεχόμενη διαχρονικά στους φορολογούμενους εν είδει δικονομικού χαρακτήρα εγγύησης για την αποτελεσματική έννομη προστασία τους, αποτυπώνεται στις νομολογιακά διαμορφωθείσες γενικές αρχές ανάκλησης των φορολογικών δηλώσεων» επισημαίνεται.

«Δεν υπάρχει έρεισμα για αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή» λέει το ΣτΕ

Ειδικότερα, στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει πως «αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή, συνεπαγόμενη τον αποκλεισμό της δυνατότητας αυτής για την ανάκληση φορολογικών δηλώσεων, λόγω νομικής πλάνης, πέραν του ότι δεν ευρίσκει επαρκές έρεισμα στη διατύπωση του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ., παραγνωρίζει, ενόψει και των τιθέμενων αποκλειστικώς νομικών ζητημάτων, τον δικαιολογητικό λόγο καθιέρωσης των γενικών αρχών ανάκλησης των φορολογικών δηλώσεων, τυχόν απόκλιση από τις οποίες θα έπρεπε, λόγω της νομολογιακής τους προέλευσης και της θεμελίωσής τους στις περί νομιμότητας του φόρου συνταγματικές διατάξεις, να συνάγεται σαφώς από το γράμμα των οικείων διατάξεων και τον επιδιωκόμενο με αυτές σκοπό».

Περιορισμένης έκτασης οι εξαιρέσεις

Για την ακρίβεια το ΣτΕ καταλήγει πως «η διατήρηση της δυνατότητας άσκησης απευθείας προσφυγής στις περιπτώσεις αυτές και μετά την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ. δεν είναι, εξάλλου, ασύμβατη με την εισαχθείσα με το άρθρο 63 του ίδιου Κώδικα ενδικοφανή διαδικασία, δεδομένου ότι πρόκειται για περιορισμένης έκτασης εξαίρεση, η οποία δεν ανατρέπει τη λογική του συστήματος ενδικοφανούς επίλυσης των φορολογικών διαφορών, ούτε, άλλωστε, αναιρεί τον σκοπό και το ωφέλιμο αποτέλεσμα της ενδικοφανούς προσφυγής, ενόψει και της φύσης των δυνάμενων να προβληθούν λόγων ανάκλησης ως αμιγώς νομικών, ως αναγόμενων, δηλαδή, στην ισχύ, το κύρος και την ερμηνεία κανόνων δικαίου».

Δημοφιλή