Στη Τζένι Έρπενμπεκ το Διεθνές Βραβείο Booker 2024

Η πρώτη Γερμανίδα συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο.
 (AP Photo/Alberto Pezzali)
(AP Photo/Alberto Pezzali)
via Associated Press

Το Διεθνές Βραβείο Booker 2024 απέσπασε η 57χρονη συγγραφέας Τζένι Έρπενμπεκ με το τέταρτο μυθιστόρημά της, «Καιρός» (Kairos, 2021). Το βιβλίο τιμήθηκε για την αγγλική του μετάφραση από τον Μάικλ Χόφμαν (εκδόσεις Granta Books, 2023).

Η Έρπενμπεκ είναι η πρώτη Γερμανίδα συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην Tate Modern του Λονδίνου, το βράδυ της Τρίτης 21 Μαΐου.

Η ιστορία της Καταρίνα και του Χανς

Η δεκαεννιάχρονη Καταρίνα και ο Χανς, ένας παντρεμένος άνδρας γύρω στα πενήντα πέντε, συναντιούνται, τυχαία, στο Ανατολικό Βερολίνο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και για τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορούν να κάνουν ο ένας χωρίς τον άλλον.

Με φόντο τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας που καταρρέει και τις ριζικές αλλαγές μετά το 1989, η Έρπενμπεκ, με τη χαρακτηριστική γλώσσα της, μιλάει για την άβυσσο της ευτυχίας -για την πορεία δύο εραστών στο μεταίχμιο αλήθειας και ψεύδους, εμμονής και βίας, μίσους και ελπίδας. Τα πάντα στη ζωή τους, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν, μεταμορφώνονται σε κάτι που έχει ήδη χαθεί. Η διαχωριστική γραμμή είναι πάντα μία στιγμή μόνο.

(AP Photo/Alberto Pezzali)
(AP Photo/Alberto Pezzali)
via Associated Press

Ποια είναι η Τζένι Έρπενμπεκ

Πεζογράφος, δραματουργός και δοκιμιογράφος, η Τζένι Έρπενμπεκ γεννήθηκε το 1967 στο Βερολίνο της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Μεγάλωσε σε καλλιτεχνικό και επιστημονικό οικογενειακό περιβάλλον. Σπούδασε αρχικά Βιβλιοδεσία και στη συνέχεια Θεατρικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Humboldt και Σκηνοθεσία Μουσικού Θεάτρου στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Hanns Eisler.

Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη νουβέλα Ιστορία του γερασμένου παιδιού (Geschichte vom alten Kind, 1999). Ακολούθησαν τα έργα Σκύβαλα (Tand, 2001), Παιχνίδι με τις λέξεις (Wörterbuch, 2004) και Δοκιμασία (Heimsuchung, 2008).

Με το μυθιστόρημά της Η συντέλεια του κόσμου (Aller Tage Abend, 2012) απέσπασε τα σημαντικά Βραβεία Γιόζεφ Μπράιτμπαχ και Χανς Φάλαντα, καθώς επίσης και το Βραβείο Ξένης Λογοτεχνίας του βρετανικού Independent. Για τους Περαστικούς (Gehen, ging, gegangen, 2015) της απονεμήθηκαν, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Τόμας Μαν και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Strega. To 2017 τιμήθηκε με το παράσημο του Σταυρού της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία της Η συντέλεια του κόσμου (2017), Περαστικοί (2019), Η ιστορία του γερασμένου παιδιού (2020) και Δοκιμασία (2020), όλα σε μετάφραση από τα γερμανικά του Αλέξανδρου Κυπριώτη, όπως και το βιβλίο «Καιρός» που θα κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα σύντομα, πάλι σε μετάφραση Αλέξανδρου Κυπριώτη από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Δημοφιλή