ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/04/2018 08:43 EEST | Updated 12/04/2018 20:52 EEST

Κοτζιάς από την Οχρίδα: Τα πιο δύσκολα θέματα είναι αυτά που παραμένουν

Ognen Teofilovski / Reuters

(UPD) - Ολοκληρώθηκε στην Οχρίδα η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. 

Οι δύο υπουργοί «έπιασαν» το νήμα των συνομιλιών, από το σημείο που το άφησαν, κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντησή τους στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου. 

Κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «τα πιο δύσκολα θέματα παραμένουν προς συζήτηση» ενω ανακοίνωσε ότι νέα επόμενη συνάντηση στα πλαίσια της τετραμερούς  στις 3 - 4 Μαίου στη Θεσσαλονίκη και στος 11 - 12 του ίδιου μήνα στην Αθήνα. 

Την τετραμερή είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ο κ. Ντιμιτρόφ ο οποίος στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «μιλήσαμε για την επόμενη ημέρα μετά την πιθανή συμφωνία» σημειώνοντας ότι «θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία συνεχίζεται». 

Ο κ. Κοτζιάς έφθασε στην Οχρίδα, χθες το βράδυ, από το Βελιγράδι, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.Στην Οχρίδα τον υποδέχθηκε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος παρέθεσε δείπνο εργασίας στον Έλληνα ομόλογό του και τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική αποστολή αναχώρησαν για την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον «πρόεδρο» του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Το βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα τεθεί σε συζήτηση και η θετική μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Από το Βελιγράδι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, τόνισε ότι «το κλειδί για την επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές». «Και συμβιβασμός» όπως αποσαφήνισε «σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη». «Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις» συμπλήρωσε ο Ν. Κοτζιάς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ, πριν από την χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα σημειωθεί πρόοδος. «Πιστεύω ότι η προσέγγιση των δύο χωρών όσον αφορά τη διαδικασία δείχνει ότι αυτή βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο και εστιάζουμε ακριβώς σε αυτές τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θα βοηθήσει τις συνομιλίες το γεγονός ότι αυτός ο γύρος διεξάγεται στην Οχρίδα» ανέφερε.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ντιμιτρόφ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσουν για την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον «πρόεδρο» του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Το βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει στην Αθήνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post