Η Συμφωνία των Πρεσπών και το χαμένο μέτρο

Έχει χαθεί τελείως η έννοια του κριτικού λόγου.
Yiannis Kourtoglou / Reuters

Για την Ελλάδα το 2019 αρχίζει έχοντας όλα τα συμπτώματα του διχασμού που δυστυχώς έχει προκαλέσει στην κοινωνία, στην αντιπροσωπευτική μας Δημοκρατία και στο πολιτικό μας σύστημα η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα εξακολουθήσει και μάλλον θα ενταθεί η χρήση των απαράδεκτων προσδιορισμών που ακούσαμε το 2018. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια κανονικοί πολίτες. Απουσιάζει παντελώς το ”μέτρο”. Είμαστε ή εθνικιστές και ακροδεξιοί ή μειοδότες και προδότες. Έχει χαθεί τελείως η έννοια του κριτικού λόγου.

Έχουμε ευθύνη γιατί προτιμάμε τον αντίλογο με συνθήματα αντί του διαλόγου με επιχειρήματα. Συνειδητά επιλέγουμε την αυθάδεια, την σύγκρουση, την αντιπαράθεση, την πόλωση.

Έχουμε ευθύνη όταν αντί του καθαρού και ενάρετου δημοσίου λόγου προκρίνουμε την δημαγωγία, την αιχμηρότητα της υπερβολής, της προσβολής και της απαξίωσης. Θέσεων και χαρακτήρων. Επιχειρημάτων και προσώπων.
Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που ακούσαμε ακόμη και από το βήμα της αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας βαριές κατηγορίες για δήθεν εθνικιστές, ακροδεξιούς, χρυσαυγίτες, φοβικούς, δειλούς, υποκριτές, ανήμπορους και ανίκανους. Οι λέξεις ακούστηκαν το 2018 σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ή απλά για εκείνους που στέκονται επικριτικά απέναντι στην Συμφωνία. Από την άλλη πλευρά έχουμε επίσης ευθύνη γιατί πιστεύουμε ότι προδότες, μειοδότες και εφιάλτες βρίσκονται ανάμεσα μας.

Βαριά και άδικα λόγια. Από Έλληνες για Έλληνες.

Στις 10 Ιανουαρίου 2019, στις 18.00, με αφορμή την κυκλοφορία του ομότιτλου βιβλίου μου («Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία – Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών » Εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ) θα κάνουμε την Αυτοψία της Συμφωνίας των Πρεσπών με ομιλητές οι οποίοι διακρίνονται για το μέτρο και την επιμονή στον διάλογο. Στο Δημαρχείο Παπάγου - Χολαργού ( Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης), Οδός Περικλέους 55 Χολαργός, θα συζητήσουμε μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Β Αθηνών Κωστή Χατζηδάκη και τον Κώστα Ζαχαριάδη, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Συμεών Τσομώκος, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Φόρουμ των Δελφών θα συντονίσει την Εκδήλωση.

Η εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Ακολουθούν ανάλογες εκδηλώσεις Θεσσαλονίκη ( 16 Ιανουαρίου), Αθήνα ΒOOK PLUS( 23 Ιαν),Τρίκαλα Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη ( 23 Ιαν), Χαλάνδρι ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στη Στοά (6 Φεβρουαρίου). Θα υπάρξουν έγκαιρα χωριστές ανακοινώσεις.

Δημοφιλή