ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/12/2017 16:44 EET | Updated 21/12/2017 16:46 EET

Στην κυκλοφορία δίνεται την Παρασκευή ο Ε65

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Παραδίνεται στην κυκλοφορία την Παρασκευή ο Ε65 από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη. Πρόκειται για το τμήμα Ξυνιάδα –Τρίκαλα, που έχει μήκος 79 χιλιομέτρων. Μετά την παράδοσή του ουσιαστικά οι οδηγοί θα μπορούν να παρακάμψουν 8 χιλιόμετρα από τις στροφές του Δομοκού. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η παράδοση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 το μεσημέρι στη γέφυρα Πηνειού και συγκεκριμένα στο 105ο χιλιόμετρο του Ε65 στο ρεύμα προς Ξυνιάδα / Λαμία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, αιτία της πολύμηνης καθυστέρησης είναι, όπως συνήθως, οι απαλλοτριώσεις, οι οποίες «θα μεταφραστούν σε χρήμα» μέσω αποζημιώσεων προς τον εργολάβο. Οι υπόλοιποι δρόμοι παραδόθηκαν τμηματικά έως και τον Σεπτέμβριο.

Σε τεχνικό επίπεδο, συνεχίζει η Καθημερινή, το τμήμα περιλαμβάνει δύο δίδυμες σήραγγες (Δολοπίας), οι οποίες κινούνται παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή και τέσσερις γέφυρες, με μεγαλύτερη αυτή του Πηνειού (μήκους 595 μέτρων και ύψους 12 μέτρων). Το οδικό τμήμα περιλαμβάνει δύο μετωπικούς σταθμούς διοδίων, στην Ξυνιάδα και στα Τρίκαλα, που θα χρεώνουν 3,10 ευρώ και 1,95 ευρώ αντίστοιχα (θα λειτουργήσουν μετά τις γιορτές).

Σε λειτουργικό επίπεδο, το νέο τμήμα θα συντομεύσει κατά μισή ώρα τη διαδρομή Λαμίας - Τρικάλων (στη μιάμιση ώρα από δύο ώρες σήμερα) και θα περιλαμβάνει δύο σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών - ΣΕΑ (στην Ξυνιάδα, στο 42ο χλμ. και τους Σοφάδες στο 69ο χλμ.), οι οποίοι δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί.

Διευκρινίσεις στην ΕΕ

Οσο για την κατασκευή του υπολοίπου, τις ημέρες αυτές οι υπηρεσίες θα στείλουν νέες διευκρινίσεις στην ΕΕ, προσπαθώντας να κάμψουν τις αντιδράσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Τα μηνύματα, πάντως, είναι θετικά και εκτιμάται ότι η κατασκευή του τμήματος Λαμίας - Ξυνιάδας ως δημόσιο έργο θα μπορέσει να ενταχθεί (σε 2-3 μήνες) στο ΕΣΠΑ και κατόπιν να ξεκινήσει να κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ.

Εως τον Φεβρουάριο ο κόμβος Ρίου

Με την παράδοση του Ε65, το μόνο που απομένει για την ολοκλήρωση των έργων στους παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους είναι ο κόμβος Ρίου, στην εθνική οδό Αθήνας - Πάτρας. Ο κόμβος είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο τεχνικό έργο, καθώς περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις και γι’ αυτό είχε από το 2013 λάβει ειδική παράταση έξι μηνών σε σχέση με το υπόλοιπο έργο (που κατασκευάζει η «Ολυμπία Οδός»).