Στις 2 Ιουλίου ο πρώτος διαγωνισμός για νέα αιολικά, φωτοβολταϊκά

Στις 2 Ιουλίου ο πρώτος διαγωνισμός για νέα αιολικά, φωτοβολταϊκά
Pascal Rossignol / Reuters

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος διαγωνισμός για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά), συνολικής ισχύος 600 μεγαβάτ, με το νέο καθεστώς μειοδοτικής δημοπρασίας που θεσπίστηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι σχετικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1466/27-4-2018) και προβλέπουν τη διενέργεια τριών διαγωνισμών για αιολικά, μικρά και μεγάλα φωτοβολταϊκά. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής «τρέχει» από σήμερα μέχρι τις 5 Ιουνίου, θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους από την ΡΑΕ, ενώ στις 2 Ιουλίου θα γίνει η ηλεκτρονική δημοπρασία.

Το νέο καθεστώς των δημοπρασιών αντικατέστησε το σύστημα των εγγυημένων τιμών που ίσχυε ως τώρα για τις ΑΠΕ, με στόχο τον περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών για την ενίσχυση της «πράσινης» ενέργειας. Έτσι οι δημοπρασίες θα γίνουν με ανώτατη τιμή εκκίνησης που είναι ανά κατηγορία οι εξής:

i) 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα για φωτοβολταϊκά ισχύος από 500 κιλοβάτ έως 1 μεγαβάτ,

ii) 80 Ευρώ/MWh, για φωτοβολταϊκά ισχύος από 1 MW έως 20 MW,

iii) 90 Eυρώ/MWh, για αιολικά 3 - 50 MW ή 6 - 50 MW για αιολικούς σταθμούς που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 6 ΜW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW.

Στις 2 Ιουλίου θα δημοπρατηθούν συνολικά 600 μεγαβάτ (300 αιολικά, 70 «μικρά» φωτοβολταϊκά και 230 «μεγάλα»). Ωστόσο έχει τεθεί ρήτρα διασφάλισης του ανταγωνισμού που προβλέπει ότι το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να είναι τουλάχιστον 75% πλέον της δημοπρατούμενης ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν προσφορές για 1050 μεγαβάτ προκειμένου να διατεθεί το σύνολο της ισχύος των 600 MW ενώ αν η προσφορά είναι μικρότερη, θα περιοριστεί ανάλογα η δημοπρατούμενη ισχύς.

Σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις κατά την τριετία 2018-20 πρόκειται να δημοπρατηθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία συνολική ισχύς από αιολικά και φωτοβολταϊκά περίπου 2600 MW (από 1000 μεγαβάτ το 2018 και το 2019 συν 600 μεγαβάτ το 2020).

Bloomberg: Σκοπός των διαγωνισμών η προσέλκυση επενδύσεων

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προβεί σε δημοπράτηση 2.6 gigawatts ηλιακής και αιολικής ενέργειας για να προσελκύσει επενδύσεις και να βελτιώσει τα διαπιστευτήρια της χώρας ως προς την καθαρή ενέργεια, αναφέρει ρεπορτάζ του «Bloomberg» μετά τη δημοσιοποίηση σήμερα, της είδησης ότι ό πρώτος διαγωνισμός για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά), θα γίνει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου.

«Από τώρα και στο εξής, η παραγωγή και οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καθοριστούν με ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, συμπληρώνει το ίδιο ρεπορτάζ. Η «κίνηση θα πρέπει να ενθαρρύνει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 2,5 δισ. έως 3 δισ. ευρώ, ειδικά στην αιολική ενέργεια».

Η κυβέρνηση δημοσίευσε τους τελικούς κανόνες για την πρώτη πρόσκληση σε διαγωνισμό που σκιαγραφεί το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος των έργων που θα ανατεθούν.

Ο πρώτος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου και θα εκχωρήσει άδειες για την κατασκευή 300 megawatts αιολικής ενέργειας και 300 megawatts ηλιακών φωτοβολταϊκών. Η μετάβαση σε πλειστηριασμούς από τιμολογιακές τροφοδοσίες ακολουθεί μια κίνηση που έχουν κάνει οι περισσότερες ανανεώσιμες αγορές. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους θεσμικούς παράγοντες στην αγορά αιολικής ενέργειας, αλλά υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, κυρίως σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια», δήλωσε ο Δημήτρης Ασιμάκης, συνεργάτης της Norton Rose Fulbright LLP, μιας δικηγορικής εταιρείας που συμβουλεύει εταιρείες για επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας, γράφει το Bloomberg.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Δημοφιλή