Στις 25 Απριλίου η βραδιά ποίησης «Κάλβος, Με τα λόγια γίνεται» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Εν αναμονή των 150 χρόνων, το 2019, από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή.
1992

Το «Με τα λόγια (γίνεται)» και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, στην έκτη εκδήλωση που ολοκληρώνει την έβδομη περίοδο αυτών των μηνιαίων ποιητικών αναγνώσεων, και εν αναμονή των 150 χρόνων (το 2019) από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον Ανδρέα Κάλβο (1792-1869). Η εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Είκοσι μόλις ποιήματα –οι περίφημες Ωδές του– αποτελούν το κύριο ελληνόγλωσσο έργο τού Κάλβου κι ωστόσο ο ποιητής αυτός είναι, μαζί με τον σύγχρoνό του Σολωμό, ένας από τους γενάρχες της νεοελληνικής ποίησης. Δεν είναι μόνο το ιδιότυπο στροφικό και μετρικό του σύστημα, και η ιδιαίτερη γλώσσα του, αλλά ολόκληρος ο σκοτεινός και συγχρόνως εκτυφλωτικός κόσμος του που τον καθιστούν μοναδικό: υψηλό φρόνημα συνδυασμένο με μιαν αισθησιακή προσέγγιση της φύσης – ένας Κλασσικός Ρομαντικός.

14 σύγχρονες ποιήτριες και ποιητές διαβάζουν από ένα ποίημά τους, γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση, «σε απόκριση» προς το έργο του Κάλβου και συζητούν για το πώς το εμπνεύστηκαν. Συμμετέχουν οι: Ορφέας Απέργης, Άννα Γρίβα, Λένια Ζαφειροπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Αλέκος Λούντζης, Παυλίνα Μάρβιν, Όλγα Παπακώστα, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστος Σιορίκης, Γιώργος Σπανός, Νάντη Χατζηγεωργίου και Μάριος Χατζηπροκοπίου.

Δημοφιλή