ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/05/2020 17:50 EEST

Στις 8 Μαΐου τα πρωτόκολλα υγείας για τον Τουρισμό

Ήδη επεξεργάζονται από το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και θα τεθούν σε δημοσία διαβούλευση.

ASSOCIATED PRESS

Η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού -που παραμένει- και σε συνάρτηση με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Πάντως, σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Φραγγίδη, ανακοίνωσε τα βασικά σημεία του σχεδίου για τη στήριξη και τη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, βασισμένο σε πέντε άξονες.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε, αρχικά, σε όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής (τετραψήφιος αριθμός τουρισμού, μέτρα στήριξης προς εργαζομένους και επιχειρήσεις στον τουρισμό, πλατφόρμα «Greece From Home», διεθνείς πρωτοβουλίες για αλλαγή στάσης της Κομισιόν, θεσμοθέτηση voucher) και στη συνέχεια παρουσίασε τους 5 άξονες για την επόμενη μέρα του Τουρισμού.

Συγκεκριμένα:

1) Υγειονομικός άξονας. Ο υπουργός ανακοίνωσε προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, το yachting κτλ. Στις  8 Μαΐου, οι ομάδες εργασίας του Υπουργείου Τουρισμού που επεξεργάζονται τα πρωτόκολλα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τα πρωτόκολλα που θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

2)  Οικονομικός άξονας. Προετοιμάζονται κοστολογημένες προτάσεις σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

3)  Διπλωματικό άξονας. «Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική, η ισραηλινή, των ΗΠΑ, βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δε θα έρθει κανένας τουρίστας. Κανείς δε θα έρθει για λίγες μέρες για να καθίσει μετά για δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις. Ήδη Ομάδες Εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν,» υπογράμμισε ο υπουργός.

4) Προβολή της χώρας. Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια νέα εθνική καμπάνια, μακριά από παραφωνίες, από ερασιτεχνισμούς. Ιδωμεν…

5)  Επαφές με τους tour operators και με τα διεθνή Μέσα. Ήδη ο Χάρης Θεοχάρης έχει επικοινωνήσει με κορυφαίους ταξιδιωτικούς οργανισμούς.

«Η χώρα μας με αυτό το σχέδιο, θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει και την τελευταία ευκαιρία να υπάρξει τουρισμός σε παγκόσμιο και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χωρίς μπρος-πίσω, χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς αμφιταλαντεύσεις. Φυσικά  θα περιμένουμε να μας δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς και θα δώσουμε τη σκυτάλη στους υγειονομικούς. Γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει μπροστά τον άνθρωπο, τις αξίες και τηρεί αυτά που έχει πει από την αρχή. Πρώτα,  η υγεία και μετά όλα τα υπόλοιπα,» κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού στην ομιλία του.